4.2.2020. 18:31
0
Djeca i roditelji zaboravljeni od svih naših "velikih Bošnjaka": Sami nastavljaju borbu za svoja prava i prava vlastite djece!
Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice večeras su održali drugi sastanak povodom diskriminacije učenika koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici, u kojoj je 27. januara proslavljena slava "Sveti Sava", a na društevnim mrežama su se pojavile fotografije učenika koji u prostorijama škole veličaju četnike.

Roditelji traže od Uprave škole da se utvrdi odgovornost i da se saopći kako je došlo do incidenta, ko je odgovoran i ko je manipulisao djecom.

Predstavnik roditelja djece bošnjačke nacionalnosti Mirnes Zahirović kazao je da su odlučni da istraju u borbi za prava učenika koja pohađaju tu školu.

- Na održanom sastanku danas smo zaključili da sačekamo neki rok koji je predviđen za odgovor na naše zahtjeve od organa Uprave. Ukoliko ne bude adekvatne reakcije ili uvažavanja naših zahtjeva, mi ćemo ponoviti protest. Nisam optimističan da će naši zahtjevi biti ispunjeni, ipak čekat ćemo 6. februar kada je planirano zasjedanje Komisije koju je imenovala Skupštine Opštine Srebrenica - istakao je Zahirović.

Na prethodnoj tematskoj sjednici Skupštine formirana je Komisija koja ima zadatak da sačini izvještaj, predloži rješenja te dostavi izvještaj SO Srebrenica koji će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici. Izvještaj Komisije će obuhvatiti probleme na koje su ukazali roditelji djece u svojim zahtjevima.

Nermin Alivuković, član školskog odbora Prve osnovne škole i član komisije koju je formirala Skupštine Opštine Srebrenica, kaže da su roditelji uputilli određene zahtjeve na razne adrese institucija.

- U narednom periodu kroz rad ove Komisije očekujemo da će biti uvaženi i ispoštovani zahtjevi roditelja bošnjačke djece. Vjerujem da će u narednih sedam dana doći do određenih pomaka, ukoliko se to ne desi vidjet ćemo koje ćemo korake poduzeti. Danas se javila jedna ideja o pokretanju apelacije pred Ustavnim sudom BiH kada je u pitanju zakon o osnovnom obrazovanju koji se odnosi na slavu "Svetog Save", odnosno 27. januar. Mi ćemo svakako u narednom periodu vidjeti da li je to Vijeće naroda, odnosno predstvanici bošnjačkog naroda ili član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda da tu apelciju podnese pred Ustavnim sudom BiH kako bi se osporio taj član isto kao i 9. januar koji diskriminira djecu bošnjačke nacionalnosti - kazao je Alivuković.

Jedan od roditelja, Damir Peštalić kaže da njihova borba traje već dugo vremena.

- Prošle godine smo imali problema i molili smo direktora škole da se razgovara o problemima, a on je to ignorisao. Naše želje su uvijek bile da se razgovara o problemu, jer smatramo da se razgovorom može postići dosta toga, a u najmanju ruku možemo pokazati spremnost i da je bilo razgovora danas ne bismo imali probleme. Kao roditelji želimo pozdraviti tu odluku Komisije i to je neki početak, iako ne znamo koji je mandat te Komisije. Ono što je nama sporno oko Komsiije jeste zašto u Komisiji nema nikoga ispred Pedagoškog zavoda niti ispred Ministarstva obrazovanja RS-a. Volio bih da imenovana Komisija riješi taj problem, i veoma je važno početi pregovore pa ćemo vidjeti kakav će ishod biti. Voljeli bismo da se taj problem riješi na lokalnom nivou i da mi iz Srebrenice pošaljemo čitavom svijetu sliku da je moguće riješiti probelme djece koja su diskriminisana. To je naš cilj i da bude škola svih nas bez obzira na nacionalnost djece - potcrtao je Peštalić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.