5.2.2020. 15:00
0
Forto podnio ostavku, Čeliku dostavljen prijedlog za premijera KS
Edin Forto (Naša stranka) danas je zvanično podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo čime je pala cijela Vlada KS kojoj je 29. januara izglasano nepovjerenje sa 18 glasova nove skupštinske većine SDA, SBB, DF i BOSS.

Danas je došlo i do rotacije u rukovodstvu Skupštine KS pa je tako prema ranijem dogovoru mjesto predsjedavajućeg preuzeo Mirza Čelik iz SDA. U rukovodstvu su još Smiljana Viteškić (SDA), Vibor Handžić (Naša stranka) i Danijela Kristić (Narod i pravda). 

Inače, klubovi zastupnika nove većine, s tim da je SDA podijelila svoj klub kako bi imali većinu u Kolegiju Skupštine KS pa tako sada postoje i SDA 2 - samostalni, SDA 2 - BOSS, SDA žene - nezavisni, DF-a i SBB-a dostavili su danas predsjedavajućem Mirzi Čeliku prijedlog kandidata za premijera Kantona Maria Nenadića.  

SDA, SBB i DF već su ranije podijelili ministarske pozicije, a protekla dva dana ozvaničena su i imena budućih ministara u Vladi KS. 

Demokratska fronta (DF) za ministra zdravstva predložila je Rusmira Mesihovića, dok će na poziciju ministra privrede KS biti predložen član Predsjedništva DF-a Goran Mačkić, iz Banja Luke. 

Savez za bolju budućnost (SBB) je predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova KS, Anisa Krivića za ministra obrazovanja KS i Teu Mušić za ministricu rada i socijalne politike.

Ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u novom sazivu Vlade KS će biti: ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar kulture Emir Hadžihafizbegović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar za boračka pitanja Senad Hasanspahić.


(Patria)

KSForto
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.