5.2.2020. 16:21
0
Slovenci pozdravili prijedlog za promjenu procesa širenja EU: Zapadni Balkan uskoro u EU?!
Slovenija pozdravlja prijedlog Europske komisije za promjenu procesa širenja EU-a i što skorije određivanje datuma za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Slovenija vjeruje da će dinamičniji te kredibilan politički proces ubrzati širenje EU-a na zapadni Balkan, što je neophodno za stabilnost, razvitak te reformske procese u regiji", navelo je u izjavi za javnost slovensko ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da proširenje Europske unije na prostor zapadnog Balkana treba ostati "geostrateška investricija", te da će europska perspektiva regije i dalje biti ključna motivacija za promjene i stabilizaciju tog područja, prenosi Hina.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju Europskoj uniji, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Europska komisija predložila je preuređenje 35 tematskih pregovaračkih poglavlja s državama kandidatkinjama u šest tematskih cjelina ili klastera, pri čemu će svaki od njih moći biti ispregovaran u roku godine dana, što će u praksi biti ovisno od same države kandidatkinje.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa.

Pri tome će o predloženoj reformi širenja EU-a na Balkan države članice voditi daljnje rasprave, dok bi se odluka o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom mogla donijeti i prije summita EU-Zapadni Balkan, koji se u svibnju održava u Zagrebu, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Nova metodologija trebala bi biti ugrađena u pregovaračke okvire za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Što se tiče Srbije i Crne Gore, koje već vode pregovore, njima je ostavljeno na volju hoće li koristiti novu metodologiju ili će pregovore nastaviti kao i dosad.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.