10.2.2020. 12:59
0
Welcome to hell: Vučjak - deponija smeća i ruta za migrante
Prošla su dva mjeseca otkako je divlji kamp Vučjak izmješten, a migranti izmješteni u Blažuj i Ušivak. Iako je bio jedini kamp u Unsko-sanskom kantonu pod pokroviteljstvom države tj. lokalne vlade, naziv divlji ili jungle camp je dobio zbog izostanka infrastrukture.

Mokri čvor nije postojao, a najčvršći objekti su bili šatori humanitarne pomoći, donacija turskog Crvenog polumjeseca. Na hitno zatvaranje kampa apelovalo se mjesecima, promptno je zatvoren tek nakon posjete Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope. 

Kamp je djelovao kao ad hoc rješenje kako bi se sa bihaćkih ulica sklonili migranti koji nisu smješteni u postojeće kampove. Pozicioniranje kampa možda je najhumaniji potez lokalnih vlasti, koje su ovaj improvizirani kamp smjestile uz neposrednu blizinu granice sa Hrvatskom. Nebrojeno je divljih prelaza na tom lokalitetu koje migranti koriste kako bi se dočepali evropskog sna. Jedina humanitarna organizacija koja je bila prisutna na Vučjaku, za razliku od petnaestak koje ordiniraju po kampovima pod pokroviteljstvom IOM-a, bio je Crveni križ, koji je bio zadužen za distribuciju obroka u kampu Vučjak. 

Danas, dva mjeseca poslije, kamp Vučjak podsjeća na napušteno odlagalište otpada. Uklonjeni su šatori, a najvećem ponosu Bišćana - prirodi, ostavljena je tona smeća za razgradnju. Vlada USK sa vlastima u Sarajevu dogovorila je da će nakon prvotnog izmještanja migranata s Vučjaka, jednom mjesečno prebacivati migrante koji se nalaze po napuštenim objektima u Bihaću u kampove Blažuj i Ušivak. 

Međutim, do toga nije došlo. Većina migranata i dalje utočište pronalazi po ruševnim objektima u Unsko-sanskom kantonu, nekadašnjim perspektivnim fabrikama, danas prihvatljivim skloništima od prirodnih nedaća za migrante. 

Kamp Vučjak je zatvoren, ali su migranti i dalje prisutni na ovom lokalitetu. Koriste ga kao rutu za prelazak hrvatske granice. Dvije su skupine migranata koji se viđaju na ovom prostoru, ozareni – oni koji idu put hrvatske granice i povratnici, šepavi, razbijenih glava, mobitela i snova. Ovi potonji idu put Bihaća, u kojem ih ne čeka ništa do kratkotrajnog predaha prije nego se ponovo odluče na gejm (game). 

Kamp Vučjak nalazi se petnaestak minuta vožnje od centra Bihaća i u neposrednoj je blizini sela Vučjak. Nejasno je kako mještani sela ne vrše pritisak na lokalne vlasti da saniraju štetu koja je prirodi napravljena na ovom lokalitetu.   


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.