17.2.2020. 17:16
0
Ivanić na Dodikovo izlaganje u NSRS-u: U tom sudu imate ljude koji su bili u SDA, ali Dodik postavlja nerealne ciljeve
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o Ustavnog suda BiH, počela je danas u Banjoj Luci.

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS. 

Na konsultativnom sastanku, lideri stranaka iz RS su usaglasili osam mogućih zaključaka, kojim, između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

"Goodbye BiH, welcome RSexit!", počeo je danas svoj govor na sjednici NSRS-a Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

"Pokušavaju nas napraviti manje vrijednim i blesavim, a tako se ponaša Zapad prema nama. RS i Srbi nemaju šanse u BiH. Nas mrze Bošnjaci i političko Sarajevo. Mi, kao takvi, nemamo šansi u ovakvoj BiH", rekao je danas Dodik na sjednici NSRS-a.

"Samo je NSRS ta koja može da govori u ime ovog naroda. Vrijeđaju nam inteligenciju kada donose odluke o imovini. Ova imovina ne pripada BiH", rekao je Dodik.

"Vaše uvjerenje da će vam stranci spasiti državu je naivno. Politički Bošnjaci, predvođeni SDA-om, će pokušati da se konačno obračunaju sa Srbima i RS-om", rekao je Dodik.

Za N1 danas je govorio Mladen Ivanić, koji je prokomentarisao današnja dešavanja u NSRS-u:

"Milorad Dodik je sklon krupnim riječima, mene to nije impresioniralo, niti je to neka prevelika novost za mene", rekao je Ivanić na početku.

"Odluka Ustavnod suda BiH je bila bespotrebna i bila je politička. To pokazuje da je previše politike oko Ustavnog suda BiH. U tom sudu imate ljude koji su bili u SDA, kako onda možete očekivati poštenje. Ipak, i Dodik je svojevremeno postavljao na mjesto sudije ljude iz SNSD-a", rekao je Mladen Ivanić.

"Nije realan zahtjev da odu strane sudije iz Ustavnog suda BiH. Bakir Izetbegović vjerovatno upravlja Ustavnim sudom preko ova dva svoja nekadašnja funkcionera i to se ne može ignorisati. Zahtjev za promjenu sudija nije realan. Dodik postavlja nerealne ciljeve", rekao je Ivanić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.