17.2.2020. 21:41
0
U Sarajevu predstavljen Teknofest: Prilika da učestvuju i mladi iz BiH
Informativni sastanak povodom 3. Teknofesta, koji će u Turskoj biti održan od 22. do 27. septembra ove godine, upriličen je danas na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Sastanku su prisustvovali učenici srednjih škola iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji su pokazali veliko interesovanje za taj festival, javlja Anadolu Agency (AA).

Teknofest je, kako organizatori navode, najveći festival tehnologije u svijetu, a ove godine bit će održan u septembru u turskom Gaziantepu.

Takmičenja će se odvijati u 19 kategorija, a prijaviti se mogu učenici osnovnih i srednjih škola te univerziteta.

Alper Guzel, uime upravnog odbora Fondacije Tehnološki tim Turske, izjavio je kako je Teknofest, koji se održava u Turskoj, jedan od najvećih festivala tehnologije, svemirskih istraživanja i avijacije u svijetu.

Podsjetio je kako je festival ranije organiziran u Istanbulu.

Guzel je rekao da je festival prošle godine posjetilo više od 1,7 miliona ljudi.

Dodao je da je cilj širiti duh razvijanja tehnologije i prenijeti ga na područja širom svijeta.

- Prošle godine u Istanbulu smo odradili fantastičan posao. Vjerujemo da ćemo u Gaziantepu ostvariti i bolji rezultat - rekao je Guzel.

U toku su predstavljanja festivala širom svijeta, a samim tim i na Balkanu.

Nakon Bosne i Hercegovine, planirano je da Teknofest bude predstavljen i u Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Dodao je kako je fokus festivala mladima predstaviti prilike i potaknuti ih na projekte budućnosti bez obzira da li je riječ o obrazovanju, poljoprivredi, avijaciji ili tome slično.

- Nisu samo takmičenja. Bit će organizirani i air show, prikazani manevri F-16 i akrobatskog tima Turske zvijezde - rekao je Guzel.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc na predstavljanju festivala ukazao je na značaj tehnologije u današnje vrijeme.

Pojasnio je da je Teknofest koji se organzira u Republici Turskoj postao brend o pitanju tehnoloških dostignuća te podsjetio na megaprojekte iz oblasti tehnologije koje provodi ta zemlja.

Dodao je kako Teknofest ne bi trebao ostati u granicama Turske nego ga treba širiti na međunarodnoj sceni, pogotovo na bliskim prostorima među kojima je i Balkan.

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić, u izjavi za Anadolu Agency, kazala je kako ju je Institut "Yunus Emre" pozvao na tu značajnu prezentaciju.

- Mi smo zaista oduševljeni s onim što Turska radi i kakve prilike pruža mladim ljudima. Trebamo se ugledati na njih u svakom smislu. Teknofest koji će se ove godine održati u septembru u Gaziantepu, u Turskoj, pružit će i našim mladima priliku da učestvuju na njemu, budu finalisti i dožive tehnologiju na jedinstven način - rekla je Brašnjić.

Ona je pozvala mlade da iskoriste priliku i apliciraju.

- BiH do sada nije učestvovala, tako da zaista imamo priliku da pozovemo mlade ljude, kako iz osnovnih i srednjih škola, tako i univerziteta, ako imaju priliku da se bave tehnologijom i ako su zainteresovani, da apliciraju - rekla je Brašnjić.

U sklopu festivala koji organizuje Fondacija Tehnološki tim Turske u partnerstvu s Ministarstvom industrije i tehnologije Republike Turske bit će održana takmičenja u 21 kategoriji u cilju podržavanja interesa mladih u okviru tehnologija budućnosti i poticanja mladih inovatora na izradu i razvoj domaćih tehnologija.

Takmičenja će biti održana u sljedećim kategorijama: rakete, bespilotne letjelice, projektovanje letećih automobila, projektovanje helikoptera, dizajniranje autonomnog putničkog vozila - robotaksi, dizajniranje efikasnog električnog vozila, poljoprivredne tehnologije, biotehnološke inovacije, robotika, edukacijske tehnologije, projektovanje mlaznog motora, dizajniranje pametnog gradskog prevoza, tehnološki napredak čovječanstva, razvoj ekološke i energetske tehnologije, pravljenje modela satelita, simulacija upravljanja bespilotnim letjelicama, bespilotni podvodni sistemi...

Za takmičare koji uđu u uži krug takmičenja obezbijeđena je podrška u materijalima u vrijednosti od oko 1.500.000 KM, a pobjedničke ekipe očekuju nagrade u ukupnoj vrijednosti više od milion KM.

Krajnji rok za prijavu na Teknofest je 28. februar 2020. godine.

Prijava i više informacija na: www.teknofest.org/yarismalar.html.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.