18.2.2020. 13:32
0
Testiranje znanja osnovaca na području USK-a
Pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona (USK) provest će u maju ove godine testiranje svih učenika petih i devetih razreda osnovnih škola. Cilj je otkriti propuste i unaprijediti sistem obrazovanja, s obzirom da je Bosna i Hercegovina u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju PISA za 2018. godinu, zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta.

-Rukovođeni činjenicom da su u prošloj godini objavljeni nezavidni rezultati učenika s područja Unsko-sanskog kantona i vrlo svjesni ambijenta u kojem izvodimo odgojno obrazovni proces, odlučili smo se na svojevrsni pilot - projekt eksternog mjerenja učeničkih postignuća na nivou petih i devetih razreda. Namjera nam je i da osmislimo kvalitetne edukacijske programe za dodatni profesionalni razvoj naših nastavnika, ali i da vidimo u kom pravcu promišljati izmjene u našim nastavnim planovima i programima - rekao je direktor Pedagoškog zavoda USK Smajo Sulejmanagić.

Istaknuto je kako na klasičnim takmičenjima učestvuju samo najbolji učenici koji se i namjenski pripremaju, tako da se tim rezultatima ne dobije adekvatan uvid u cjelokupno stanje. Također, na obrazovni proces i sticanje znanja odražavaju se i česte promjene nastavnika iz određenih predmeta.

-Stalne promjene nastavnika u predmetnoj nastavi su veliki problem i to će se vjerovatno pokazati na ovim testovima. Imamo tehnološki višak, tako da svake godine različiti ljudi dolaze i prezentiraju svoje načine rada. U našoj školi je takva situacija s nekoliko nastavnih predmeta, te ćemo ukoliko rezultati testiranja potvrde naše pretpostavke, insistirati na pronalasku dugoročnijih rješenja - riječi su direktorice Osnovne škole "Harmani 1" u Bihaću Belmane Trivunić.

Učenici petih razreda bit će testirani u poznavanju maternjeg jezika, dok će se kod devetih razreda provjeriti znanje iz maternjeg jezika i društveno-humanističkog područja.

Naglašeno je da rezultati ovogodišnjih testova znanja neće uticati na završne ocjene učenika, ali i da će se maksimalno raditi na razvijanju odgovornosti kod djece i roditelja, kako bi se testiranje shvatilo na najozbiljniji način.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.