18.2.2020. 14:22
0
Trinaest sarajevskih učiteljica osposobljeno za rad u vrtićima
Trinaest profesorica razredne nastave u Kantonu Sarajevo uspješno je okončalo "Neformalni program za osposobljavanje učitelja za rad u predškolskim ustanovama“ te od sada mogu raditi kao odgajateljice.

Danas su im uručeni certifikati o stečenim kompetencijama. Program osposobljavanja profesora/ica razredne nastave za rad u predškolskim ustanovama pokrenuli su Vlada KS i JU Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Pedagoškim fakultetom UNSA, u cilju rješavanja problema nedostatka kadra u sarajevskim vrtićima.

"Kada je Vlada KS odlučila ukinuti liste čekanja u vrtićima suočili smo se sa nedostakom odgajateljica, odnosno odgajatelja. S obzirom na to da je Pedagoški fakultet certificiran za obrazovanje odraslih, odlučili smo se za ovaj program kroz uključivanje profesora/ica razredne nastave sa evidencije Zavoda za zapošljavanje KS", obrazložila je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić. 

Po riječima koordinatorice programa i vanredne profesorice na Pedagoškom fakultetu Mirele Omerović, polaznice su prošle kroz intenzivni program u trajanju od tri mjeseca. 

"One su postale certificirani stručnjaci sa stečenim kompetencijama za rad u predškolskim ustanovama i po zakonu su dobile priliku da preuzmu poslove odgajatelja", naglasila je Omerović.


(Patria)

Uciteljice
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.