18.2.2020. 15:08
0
"Mađari će prvi put organizovano doći u Srebrenicu i vidjeti šta se tamo dogodilo"
Tvrtko Vujić, mađarski putopisac, književnik, predavač i novinar obišao je veliki dio planete Zemlje, a sada želi da krene u novu misiju - informisanje i podučavanje Mađara o geonocidu u Srebrenici, i prvi put će građani Mađarske oranizovano doći u grad gdje je nad jednim narodom počinjen genocid.

Dobar dan dragi moji Bosanci i Hercegovci, ja sam mađarski putopisac, književnik, predavač i režiser. Ovako počinje izjava Tvrtka Vujića povodom humane misije informisanja Mađara o genocidu u Srebrenici. 

“Iako sam obišao cijeli svijet, od Sjeverne Koreje do Australije, od Černobila do Sahare, imam jednu želju koju želim ispuniti. Svake godine putujem u Srebrenicu, preživio sam rat u BiH i Hrvatskoj, ali htio bih odvesti moje Mađare i pokazati im šta je to Srebrenica”, dodaje Vujić. 

Nakon ove izjave o mojoj želji, nastavlja Vujić, javio mi se jedan mladić koji ima turističku agenciju sa željom da on organizuje taj put, a da ja budem turistički vodić. 

“Pristao sam na to i ispisali smo na svoju stranicu ovu vijest. Mislili smo da će se prvi atuobus napuniti za sedam dana. Ono što se potom desilo nismo mogli vjerovati. Dva autobusa napunila su se u roku od 12 sati. Dakle, za manje od jednog dana imali smo napunjena dva autobusa. Poslije smo se odlučili za dvije ture”, dodaje Vujić. 

Kako kaže, ovo je prvi put u historiji da će Mađari prvi imati priliku, osim Međugorja, Mostara i prelijepe sarajevska Baščaršije, vidjeti šta se desilo u Srebrenici. 

“Želim da Mađari vide da samo nekoliko sati od najjužnijeg mađarskog grada Segedina postoji jedan grad Srebrenica - naša historija”, poručuje Vujić 

Njegovu izjavu pogledajte u videu, a agencija Patria nastavit će pratiti cjelokupnu misiju Tvrtka Vujića i mađarskih turista u pohodu na historijski čas o genocidu u Srebrenici.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.