18.2.2020. 19:10
0
"Za sutra je zakazan novi sastanak i obećali su mi sutra da će se grad deblokirati"
Gradski vijećnici i gradonačelnik Fuad Kasumović sutra će i treći dan uzastopno razgovarati o finansijskoj deblokadi Zenice, u koju je taj grad zapao zbog neusvajanja budžeta za tekuću godinu ili odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2020. godine.

Današnji sastanak, kao i jučerašnji, nije polučio konkretnim dogovorima pa će se sutra definitivno pokušati dogovoriti o načinu deblokade gradske kase.

- Veoma, veoma smo blizu. Parlamentarnoj većini treba još samo malo, neke stvari da se konsultuju. Za sutra je zakazan novi sastanak i obećali su mi sutra da će se grad deblokirati - kazao je Kasumović, koji je napomenuo kako amandmani koje su do sada vijećnici dostavili više ne važe te da je potpuno novi budžet, koji će iznositi više od 62 miliona KM.

Kasumović je napomenuo kako je danas dogovoreno da će se sutra razgovarati samo o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu, na čemu su insistirali vijećnici stranaka parlamentarne većine koju čine SDA, A-SDA i SBB, a za koje, kako je dodao, ključno pitanje ostaje Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika, sanacija puta za Babino te izgradnja Spomen obilježja "Javorje".

- Ja smatram, najiskrenije, da to ne bi trebali biti ključni problemi građana Zenice, ali to prihvatam, jer su to njihovi prijedlozi. Pojasnio sam, što se tiče Zenicatransa, ja sam ubijeđen da je svaki dinar koji se dole uplati bacanje sredstava, bez stručne analize koliko ljudi treba raditi... - kazao je Kasumović, koji je podsjetio da se drastično promijenila situacija u Zenicatransu.

Grdaska uprava je, napomenuo je Kasumović, izabrala Prevoz putnika Zavidovići da privremeno, na tri mjeseca, upravlja Autobuskom stanicom, a isti je prijevoznik, uz preduzeće Babić Biss - tours, izabran i da privremeno održava linije gradskog te prigradskog saobraćaja.

Kasumović je napomenuo kako je Gradska uprava, a što vijećnici nisu znali, obezbijedila milion KM za put za Babino na taj način što će "kompanija Čengiz uraditi 1,2 kilometra puta".

Predsjednica Kluba vijećnika SDA Emina Tufekčić, kako je kazala, iznenađena je nepoznavanjem osnovnih činjenica od strane svojih kolega-vijećnika, koji su bili prisutni na sastanku.

- Čak ne znaju ni koliko iznosi projekat za "Javorje". Cijena je milion KM, a od Grada Zenice se traži 200.000 KM. Navedeno je u amandmanu da će taj projek sufinansirati i Kanton. Od nas je traženo da se umanji ta cifra pa smo iznenađeni. Također ostajemo pri tome da treba institucionalno djelovati, da vijećnicima treba da se dostavi Prijedlog budžeta za 2020. godinu - kazala je Tufekčić.

Ona je izrazila zadovoljstvo da su se danas svi vijećnici, prvi put, složili te da su bili jednoglasni da se treba raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu.

- Možemo očekivati da gradonačelnik sutra dostavi Prijedlog budžeta i samim tim deblokira Grad - istakla je Tufekčić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.