20.2.2020. 9:12
0
Dodik okuplja 140 nosilaca dužnosti u institucijama BiH, među njima i Milan Tegeltija
Danas će u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak nosilaca dužnosti u institucijama BiH iz reda srpskog naroda iz RS-a sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a kako bi ih upoznao sa odlukama NSRS. Potvrdio je to Dodik na jučerašnjoj press konferenciji.

Kazao je da se na sastanku očekuje oko 140 ljudi. Svoj dolazak za Al Jazeeru je potvrdio i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija iako je njegova ranija izjava da će poštovati odluke RS-a što znači i blokirati rad VSTV-a naišla na osude u pravosudnoj zajednici. Tegeltija je na ovaj način krovnu pravosudnu instituciju sveo do najniže moguće mjere uvlačeći je u kontekst političkih obračuna i stavljajući je na raspolaganje Miloradu Dodiku. 

Dodik je pojasnio da će na današnjem sastanku biti razmotreni način djelovanja nosilaca dužnosti, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, ali da uzimaju učešće u radu tamo gdje su zaposleni. 

SNSD će zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu. Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada, kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se struktura Ustavnog suda ne može mijenjati zakonom jer je Ustavni sud BiH formiran na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. 

"Nije moguć nikakav zakon kojim bi se uredilo djelovanje Ustavnog suda i struktura“, kazao je Džaferović dodavši da Ustavni sud BiH vrlo teško može funkcionisati bez stranih sudija. 


(Patria)

RSDodik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.