21.2.2020. 17:40
0
"Svjedok Hodžić se pokušava kriminalizirati sa dostavljanjem naredbe o sprovođenju istrage protiv Beriza Kabilovića"
Sapoštenje za javnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona upravo pokazuje da je opravdan zahtjev odbrane da glavni federalni tužilac delegira ovaj predmet drugom tužilaštvu, jer ovo Tužilaštvo nije u stanju da nepristrasno provede istragu u ovom predmetu imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku koji nalaže tužilaštvu da na jednak način i sa jednakom pažnjom utvrđuj sve činjenice koje terete osumnjičenog kao i činjenice koje mu idu u korist, kazala je Tatjana Savić za Patriju, advokatica uhapšenog policajca MUP-a TK T.O. osumnjičenog za zlostavljanje u službi, a nakon što je lišio slobode muža od tužiteljice Mirzete Begić, Mujagu Begića.

„Iz ovog saopštenja za javnost proizilazi da ovo Tužilaštvo to nije kadro uraditi. Naime, tužilac je danas tokom ispitivanja odbio odbrani predočiti iskaze saslušanih osoba u ovom predmetu ali nije imalo problem da u sapštenju za javnost iznosu sve detalje iskaza navodnog oštećenog.

Objektivno Tužilaštvo bi iznijelo iskaz i oštećenog i osumnjičenog, pa da javnost procijeni. Oni su suprotno uradili, u saopštenju oštećeni je predstavljen kao jadna ugrožena osoba od 63 godine, a policajci kao nasilnici“, kaže Savić.

Također, ovim saopštenjem se vrši nedopušten utjecaj na svjedoka.

„Svjedok Hodžić se pokušava kriminalizirati sa dostavljanjem naredbe o sprovođenju istrage protiv Beriza Kabilovića koji u svim drugim okolnostima javnosti nikada nije dostupan. Na brojne zahtjeve medija uvijek se kaže da je naredba o provođenju istrage tajni dokument koji se u istrazi nikome ne dostavlja. Međutim, kada je to u interesu Tužilaštva taj dokument je dostavljen, a posebno je simptomatično što je postupajuća tužiteljica u tom slučaju Mirzeta Begić“, kaže Savić. 

Na ovakav način ns neprimjerne način se kriminalizira osoba čijij iskaz ne ide u prilog mužu tužiteljice koji je priveden zbog narušavanja javnog reda i mira. 

„Ako je tužiteljica već toliko savjesna zbog čega nije podnijela zahtjeve za provođenje disciplinskih postupaka ili bilo čega drugog u odnosu na ovog policajaca? To nije učinjeno jer su fotografije iz perioda mnogo prije nego li je Hodžić i postao policajac“, istakla je Savić.

Podcrtava ovo je flagrantno kršenje pretpostavke nevinosti, jer Tužilaštvo stavlja javnosti do znanja  da je suprug tužiteljice uzoran građanin.

„To nije tačno ako pročitate iskaz osumnjičenog kao i iskaz drugog policajca. Da je situacija obrnuta i da je odbrana na ovakav način komentarisala svjedoka Tužilaštvo bi odmah pokrenulo postupak zbog utjecaja na svjedoka i tražilo pritvor“, ističe Savić.

Inače, uhapšeni T.O. iznio je danas pred Tužilaštvom TK svoju odbranu, a sutra će biti održano i ročište o prijedlogu za određivanje mjere pritvora.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.