21.2.2020. 21:07
0
Milo Đukanović: Neću doći u posjetu BiH, ali ostajem vaš veliki prijatelj
FOTO: Patria
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović neće doći u posjetu Bosni i Hercegovini 2. i 3. marta, potvrdio je to u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Đukanović je kazao da on ostaje prijatelj Bosne i Hercegovine kao i sama Crna Gora, te da će vrlo rado doći u posjetu kada situacija to bude dozvoljavala. Bez obzira što su za njegovu posjetu BiH saglasni predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, Đukanović je kazao da će propustiti ovu priliku kako se stvari u BiH ne bi dalje komplikovale.

Podsjećamo, na sjednici Predsjedništva BiH koja je održana u srijedu Milorad Dodik je glasao protiv posjete Đukanovića najavljujući ulaganje vitalnog entitetskog interesa. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je uputio Narodnoj skupštini RS zahtjev za posebnom sjednicom na kojoj će se razmatrati dva pitanja.

Prvo je prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića vezan za Frontex, a drugo zvanični dolazak u Sarajevo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Kabinet predsjedika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića danas je zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se narodni poslanici izjasnili o Izjavi člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine broj 01-50-1-476-3/20, bez konsenzusa usvojene na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske", kaže se u saopćenju iz NSRS.

Dalje, u dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o Izjavi člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020 godine, bez konsenzusa usvojenog na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske".

Dodik je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Ukoliko u roku od 10 dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom većinom potvrdi Izjavu, osporena Odluka i Zaključak ne stupaju na snagu.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.