22.2.2020. 10:02
0
Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o sudskim taksama u KS
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari jučer je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a“ Srebrenica sa predsjednicima pododbora.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o sudskim taksama u KS kojim će biti uređen način plaćanja sudskih taksi u postupcima pred Kantonalnim i Općinskim sudom u Sarajevu.

Kako je navedeno, primjena važećeg zakona do sada je u praksi ukazala na određene slabosti koje se odnose na proceduru obračuna, evidencije i naplate obračunate sudske takse.

Ministar finansija KS Amel Kovačević u obrazloženju motiva donošenja ovog zakona kazao je da novi tekst zakona definiše metodologiju obračuna takse, odnosno koji akt su sudovi dužni donijeti i u kojim rokovima, te kako da postupaju u slučaju da takseni obveznik ne uplati dužnu taksu kao i koje mjere poduzima sud u takvom slučaju.

Kao propust u zakonu koji je trenutno na snazi, ministar je naveo i to da ne postoji evidencija obračunatih sudskih taksi i njihove naplate u KS-u.

Zbog toga, novi zakon predviđa i da Ministarstvo finansija KS uspostavi registar sudskih taksi u koji će sudovi unositi podatke o uplaćenim taksama, a kako bi se raspolagalo preciznim podacima o tome koliko je obračunatih a koliko naplaćenih taksi.

Nacrt novog zakona, između ostalog, propisuje i uvođenje kaznene takse za neplaćenje taksi u propisanom roku, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.