28.2.2020. 14:57
0
Pismo učesnicima Dodikovog političkog skupa: Vi ste predstavnici države, a ne RS-a
Ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain 26. februara uputili su pismo aa adrese zvaničnika i državnih službenika koji dolaze iz RS-a i obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, a koji su 20. februara prisustvovali sastanku u Istočnom Sarajevu koji je organizirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Na tom sastanku prisustvovao je i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, ali i Branko Petrić iz CIK-a.

Autori pisma podsjećaju državne službenike i druge dužnosnike, posebno šefove neovisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, da tokom obavljanja svojih profesionalnih dužnosti, moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržavati se od bilo kakvih radnji koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost i posljedično potkopati samu neovisnost institucije koje predstavljaju - navodi seu pismu.

"Mišljenje Evropske komisije naglašava potrebu da javna uprava u BiH postane profesionalnija, nepristrasnija i depolitiziranija. Državni službenici i drugi imenovani dužnosnici na nivou BiH moraju se pridržavati najviših profesionalnih standarda potrebnih za obavljanje svojih dužnosti/funkcija.

Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS na državnom nivou. Kao državni zvaničnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na njihovu ili Vašu etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta. Od ključne je važnosti da prosuđujete na najbolji način kako održati stvarnu i percipiranu nezavisnost i nepristrasnost. Stoga, neprihvatljivo je, i za BiH i njen europski put, to što ste učestvovali u političkom sastanku koji ozbiljno kompromitira Vašu neovisnost i nepristrasnost, kao i percepciju toga.

Vjerujemo da će u budućnosti Vaše aktivnosti biti u skladu s Vašim dužnostima kao predstavnika državnih institucije, te da ćete raditi proaktivno ka boljoj budućnosti građana ove zemlje", sadržaj je pisma.


(Patria)

RSPismo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.