28.2.2020. 19:44
0
Svečana sjednica OV Ilidža povodom 1. marta
Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 28. februara 2020. godine u Multifunkcionalnoj sali održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja u Velikom parku “Spomen kosturnici” i centralnom spomen obilježju, gdje je odana počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Na referendumsko pitanje da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda, 64 posto građana je odgovorilo potvrdno. Bio je to demokratski i legalni čin, kojim je nakon vijekova tuđih uprava Bosna i Hercegovina dostojanstveno obnovila svoju nezavisnost.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović i tom prilikom naglasio da je BiH cjelovita, i da će takva ostati, da najbolji sinovi koji su dali živote za državu ne smiju biti zaboravljeni.

”Dužni smo se sjetiti i iskazati poštovanje za pokazanu mudrost i odlučnost svih građana, glasača koji su rekli da žele nezavisnost i ravnopravnost. Dužni smo nastaviti tamo gdje su stali. Oni koji su život dali za našu domovinu sjetimo ih se uvijek i oni su zaslužni što smo mi ovdje danas”, dodao je Omerović.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić čestitao je svim građanima Dan nezavisnosti i podsjetio na značaj referenduma o nezavisnosti 1992. godine kada su se Bosanci i Hercegovci izjasnili da žele državu ravnopravnih naroda.

“Ovaj dan je vezan za organizovanje i provedbu historijskog referenduma za nezavisnost i državno-pravni subjektivitet BiH na kojem su građani odlučili da je njeno mjesto u zajednici ravnopravnih država”, podsjetio je Memić.

Prema njegovim riječima svjedoci smo da se i dan danas nastoji osporiti nezavisnost države Bosne i Hercegovine.

“Pored neprijatelja koji žele osporiti nezavisnost i cjelovitost i mi smo ti koji se moramo promijeniti. Moramo uvažavati svoje autoritete, poštovati struku, ulagati u obrazovanje, olakšati privrednicima da investiraju, graditi, pomagati jedni drugima jer se u tome krije prosperitet i očuvanje naše države” dodao je načelnik Memić.

On je ponovio čuvenu rečenicu predsjednika Amerike, Kenedija ”Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za državu”, te pozvao na jedistvo u odbrani i očuvanju nezavisnosti države BiH. U programu su učestvovali učenici JU "Osnovna muzička škola Ilidža" i "Deveta osnovna škola".


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.