5.3.2020. 13:47
1
Đapo i Jozić o upisu djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih
Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Edita Đapo razgovarala je danas s ministrom pravde Federacije BiH Matom Jozićem o iznalaženju najbržeg načina za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih i državljanstvo BiH.

Đapo je pokrenula u PSBiH inicijativu da se status te djece što prije riješi, odnosno da se upišu u matične knjige i da dobiju državljanstvo BiH, na osnovu čega bi mogla ostvariti svoja osnovna ljudska i dječija prava, kao što su pravo na zdravstvo, školstvo i druga prava.  

Tokom sastanka rečeno je da je putem Ministarstva sigurnosti BiH obezbijeđen povratak određenog broja žena s djecom iz Sirije. Kako je naglašeno, žene su državljanke BiH, ali ne posjeduju nikakve inostrane dokumente s činjenicama rođenja i podacima o roditeljima, tako da se mjesto i vrijeme rođenja ove djece, kao i krvna veza s roditeljem, odnosno majkom koja ima državljanstvo BiH, bez materijalnih dokaza ne može utvrditi.

Upozoreno je i na činjenicu da se na teritoriji Federacije BiH ne može izvršiti upis činjenice rođenja i državljanstva u matične knjige, dok u Republici Srpskoj i zemljama okruženja postoje zakoni kojima se na sudovima u vanparničnom postupku mogu riješiti ovakvi slučajevi.

Konstatovano je da je Vlada Federacije BiH zadužila Ministarstvo pravde Federacije BiH da hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH kako bi se utvrdila nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vodenje matičnih knjiga.

Jozić upoznao je Đapo da je u pripremi Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH i da će taj prijedlog zakona vrlo brzo poslati na usvajanje prema Parlamentu FBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.