11.3.2020. 14:02
0
"Gotovo 70 posto stanovništva vjerovatno će biti zaraženo koronavirusom koji se trenutno širi svijetom!"
Gotovo 70 posto stanovništva vjerovatno će biti zaraženo koronavirusom koji se trenutno širi svijetom, izjavila je njemačka kancelarkma Angela Merkel.

Dodala je da  fokus mora biti na usporavanju širenja tog virusa.

- Kada se virus pojavi, stanovništvo nema imunitet i ne postoji nikakva terapija. Onda će između 60 i 70 posto stanovništva biti zaraženo – izjavila je ona na konferenciji za novinare u Berlinu.         

Merkel je govorila nakon što je visokotiražna dnevna novina Bild žestoko kritikovala njeno bavljenje „korona haosom“.

Ministar zdravstva Jens Spahn predvodi odgovor vlade na epidemiju i ranije je izjavio da zatvaranje njemačkih granica neće biti efikasno u sprečavanju širenja virusa, odbacujući pozive da slijedi primjer susjedne Austrije u odbijanju ulaska posjetiocima iz Italije.

Njemačka ima prijavljenih 1.296 slučajeva zaraze, uz dva smrtna, saopćio je u utorak navečer vladin institut Robert Koch.

Kriza je stavila u prvi plan njemački savezni sistem vladavine, u kome se vlast raspoređuje na 16 saveznih država i regionalnih vlasti koje će odlučiti da li da prihvate Spahnovu preporuku da otkažu skupove s više od 1.000 učesnika.

- Kriza s koronom pokazuje da je, bez jasnih smjernica, federalizam u borbi protiv epidemije dostigao svoje limite – piše Bild.        

Merkel je izjavila da federalizam ne znači da bi bilo ko mogao izbjeći svoju odgovornost i da će se sastati s državnim premijerima u četvrtak kako bi koordinirali njemački politički odgovor na epidemiju koronavirusa.        

Njemački savezni sistem vladavine dogovorili su saveznici nakon Drugog svjetskog rata i uveli su ga u njemački ustav kako bi izbjegli ponavljanje centralističke kontrole nad vlašću koju su prakticirali nacisti, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.