11.3.2020. 20:16
0
Zastupnici HDZ-a i SNSD-a napustili sjednicu Parlamenta BiH
Zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma PSBiH koja je počela nakon završetka tematske sjednice, a nakon što je na dnevni red uvrštena tačka zastupnika SDS-a koji je tražio uvrštavanje nove tačke u kojoj je tražio razrješenje članova Centralne izborne komisije kojima je istekao mandat i imenovanje novih članova.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a koristeći svoje poslaničke ovlasti predložio je da se na dnevni red uvrsti tačka i da se o tome Dom izjasni a koja bi glasila „Odluka o prestanku mandata i o izboru i stupanju na funkciju četiri člana Centralne izborne komisije“.

Na dnevni red je uvrštena i tačka Zlatana Begića (DF) koji je također predložio tačku o prestanku funkcije članova CIK-a i stupanju na funkciju jednog člana. Borjana Krišto (HDZ) optužila je SDA da oni stoje iza ovog prijedloga.

"Ja kao članica HDZ-a sada govorim. Uvažavajući sve što su kolege kazale, imajući u vidu da se radi o prijedlogu kandidata koji su dostavljeni ne mogu pričati o kompetentnosti kandidata. Imamo prijedloge koji su već članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić. Vidljivo je da je ovo prijedlog SDA predvođeni Mektićem. Možete u ovom domu sve završiti, ali smatram da ovo nije samo politička kriza već upitnost budućnosti BiH", kazala je Krišto.

S obzirom na istek mandata i činjenicu da nije ispoštovana zakonska procedura Izborni zakon je ostavio prostor da članove CIK-a imenuje samo Predstavnički dom.

“U skladu sa svojom procedurom, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje članove CIK-a sa liste kandidata. Ako se ova lista ne dostavi Predstavničkom domu PS BiH u roku od 30 dana prije isteka mandata članova CIK-a, Predstavnički dom PS BiH predlaže i imenuje članove CIK-a“, navedeno je u Izbornom zakonu BiH.
Mektić je zatražio da se funkcija razriješe članovi CIK-a kojima je istekao mandat i to Suadu Arnautoviću, Branku Petriću, Novaku Božičkoviću i  Ahmetu Šantiću.
Zlatan Begić tražio je razrješenje Stjepana Mikića i stupanja na funkciju drugog lica.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.