26.3.2020. 16:32
0
EU će nam pomoći s 80 miliona eura, danas potpisan sporazum o dva miliona za zdravstveni sistem
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su danas paket finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa COVID-19.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet miliona eura će uskoro uslijediti, čime će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam miliona eura, saopćili su iz Delegacije EU. 

Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Sattler je kazao da je Evropska unija uvijek spremna pomoći BiH u vremenima krize.

"EU i ja kao ambasador smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnje dvije decenije i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice", rekao je Sattler tokom videokonferencije.

Dodao je da je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije da spasimo živote i poslove građana, te da je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 miliona eura.

"U toku je nabavka 80 respiratora i testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme. Uslijedit će paket pomoći od pet miliona eura za istu svrhu. Više od 70 miliona eura je namijenjeno za spašavanje poslova i pomoć ugroženim kompanijama koje su prekonoći ostale bez posla. Cijelokupni pakat pomoći iznosi 80 miliona eura. Sada su bitna djela a ne riječi. Evropska unija će ostati uz vas",- rekao je Sattler i apelirao na građane BiH da ostanu u kućama za vrijeme pandemije.

Nedera  je poručila da UNDP od proglašenja vanedne situacije radi na pružanju podrške partnerima u BiH u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa.

"Potpisivanjem današnjeg sporazuma potvrđujemo snažno partnerstvo s Evropskom unijom i domaćim vlastima u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno kako što smo pokazali tokom poplava 2014. U ovom trenutku smo fokusirani na nabavku neophodnih medicinskih pomagala kako bi se osiguralo testiranje i tretman osoba zaraženih koronavirusom, te uvjeti za nesmetan rad medicinskih radnika", kazala je ona.

Dodala je da je UNDP spreman da apočne s procjenom ekonomskih i socijalnih efekata uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te da će UNDP na osnovu te analize definirtati svoje buduće djelovanje u ekonomskom smislu.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.