27.3.2020. 13:58
1
Herceg traži poštenu podjelu međunarodne pomoći, a pomaže Zagreb dok Konjic nema respiratora
U SKB Mostar jučer je testiran ukupno 31 uzorak, od čega je u HNK na koronavirus bilo pozitivno pet osoba.

U Konjicu je bilo troje pozitivnih, u Mostaru dvoje i jedan novi slučaj u Čitluku, saopćio je na današnjoj konferenciji za novinare član Kriznog štaba HNK i infektolog na SKB Mostar Jurica Arapović.

Dodao je da je do sada izdato 1.401 rješenje o kućnoj izolaciji, od čega jučer 115 rješenja.

“SKB Mostar trenutno zbrinjava osmero oboljelih od koronavirusa. Ispred bolnice postavljen je trijažni šator za treći stepen pripravnosti ukoliko bi potrebe za dolascima oboljelih od koronavrusa bile veće”, kazao je Arapović.

Premijer HNK Nevenko Herceg se zahvalio medicinskim radnicima, policajcima, medijima…

Potom je najavio da u narednom periodu možemo očekivati još rigoroznije mjere. 

“Nemojte zamjeriti ako napravimo propust, jer niko od nas se nije spremao na ovo”. Danas je održan sastanak sa svim stožerima u Kantonu, gradskim i općinskim vlasnicima. Naglašena je potreba daljnje koordinacije i tješnja saradnja svih nivoa”, poručio je Herceg. 

Jedan od dogovorenih zaključaka su poštivanje striktnih pravila, poštivanje izolacije i samoizolacije, te policijskog sata. 

“Raspravljano je i o mogućim izolatorija i dogovoreno je da će ti izolatoriji biti pod nadzorom domova zdravlja. Traži se strožije ogrnaičavanja međuregionalnog, međukantonalnog prometa kao korak ka karantinu. Naš kanton je središte cijele regije kroz koju prolaze magistralni putevi. Od države tražimo strožija pravila na granici prema Hrvatskoj. Očekuju pravičniju raspodjelu međunarodne pomoći”, poručio je Herceg. 

Podsjećamo, Herceg je na čelu Vlade HNK, koja je odučila pomoći Zagreb, a sada traži pravičnu raspodjelu pomoći. 

Na pitanje zašto je dato više Zagrebu nego Konjicu, Herceg je kazao: “Nažalost u jeku pandemije, dogodio se zemljotres u Zagrebu i mi smo reagirali i pokazali suosjećanje s našim narodom i Zagrebom”. 
Iako iz Konjica apeluju za mnogo stvari, Herceg kaže da su “zdravstvene ustanove finansijski spremno dočekale”. 

Dodao je da će s UNDP nabaviti potrebnu opremu i da su im uplatili milion KM.

Na pitanje o sastanku predstavnika tri kantona u Širokom Brijegu, Herceg je kazao da osim vertikalne koordinacije mora biti koordinacije sa susjedna dva kantona. 

“Moramo što strožije nadzirati putne komunikacije i komunikacije kroz ovaj prostor”, odgovorio je Herceg. 

Podsjećamo, u četvrtak je najavljen sastanak predstavnika HNK-a, ZHK i Kantona 10 u Širokom Brijegu. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.