29.3.2020. 15:08
2
U Kantonu Sarajevo još šest zaraženih koronavirusom
U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testirano 39 osoba od kojih je kod šestero potvrđena infekcija koronavirusom, kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav.

Ona je na današnjoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS navela da se u samoizolaciji trenutno nalazi 1.551 sugrađanin.

- Kontinuirano se provode potrebne mjere. Kada se utvrdi da je neko pozitivan izriče se mjera kućne izolacije nad svim članovima domaćinstva nad kojima se provodi odgovarajući zdravstveni nadzor - rekla je Pilav.

Istakla je da se epidemiološka situacija i u KS-u mijenja iz dana u dan.

- Još jednom ću napomenuti da se testiranje vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje kliničkih simpotoma i znakova. Vrlo je važno testiranje raditi u određenom momentu nakon postavljanja indikacija od odgovornog ljekara nakon kliničkog pregleda. Apeliram na građane da ne misle da se rade odbijanja testiranja, jer nije potrebno raditi testiranje asimptomatskih osoba - naglasila je ona.

Dodala je kako u KS trenutno postoji sedam klastera.

- Broj zaraženih u KS se povećava i to je ono što očekujemo u narednom periodu. Zato molim sugrađane za saradnju sa zdravstvenim službama jer smo svi dio istog scenarija - naglasila je Pilav.

Kazala je i to da su studenti koji su stigli iz Italije i smješteni u karantinu u Studentski dom Bjelave dobrog zdravstvenog stanja.

- Jutros su izvršena testiranja svih 18 studenata i uzorci su poslati, a rezultati će biti u toku današnjeg dana - navela je.

Komentarišući slučaj smrti žene koja je preminula na Ilidži, istakla je da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet o tome.

- Po našim informacijama, Kantonalno tužilaštvo je pokrenulo istragu, tako da će svi podaci biti raspoloživi u našem tužilaštvu, kroz taj cijeli proces koji će biti proveden - zaključila je Pilav, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(FENA) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.