3.4.2020. 8:44
0
Korona zahvatila sve zemlje, bez 'diskriminacije': Broj prešao milion i nastavlja rasti
Pandemija korona virusa hara svijetom, a čini se da se trenutno najbrže širi u mnogoljudnim Sjedinjenim Američkim Državama gdje je zaraženo više od 250.000, a preminulo je više od 6.000 osoba.

U svijetu je zaraženo više od milion ljudi, a bitku za život je izgubilo sad već više od 51.500 osoba svih starosnih dobi.

Američki predsjednik Donald Trump izdao je naredbu odbrambenim snagama da krenu sa izradom respiratora. On je okrivio vlasti američkih država za nedostatak medicinske operme i materijala, navodeći da su se trebale stvoriti zalihe.

Procjenjuje se da će New York kao epicentar krize u SAD, za samo nekoliko dana ostati bez respiratora.

Američka vlada se sprema uvesti smjernice o obaveznom nošenju maski.

Italija je i dalje najugroženija zemlja sa gotovo 14.000 smrtnih ishoda, a prati je Španija sa nešto više od 10.000.

Zaraza se rapidno širi i na Bliskom Istoku gdje je samo u toku jedne sedmice ukupan broj zaraženih prešao 60.000, od toga najviše u Iranu koji je u vrhu ljestvice sa 50.500 zaraženih i 3.160 preminulih. Izrael je druga najugroženija zemlja Bliskog istoka sa 6.857 slučajeva i 36 smrtnih ishoda. Slijedi Saudijska Arabija sa 1.885 zaraženih i 21 preminulom osobom.

Britansko zdravstvo otvara prvu terensku bolnicu u Londonu, kao i još četiri privremene za tretman pacijenata oboljelih od korona virusa.

Glavni medicinski oficir Australije Brendan Murphy procjenjuje da bi epilog pandemije mogao dostići oko 10 miliona slučajeva.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.