3.4.2020. 15:12
0
Prva oboljela osoba iz Bugojna tek na drugom testu pozitivna na koronavirus!
Među novopotvrđenim slučajevima zaraženih virusom COVID-19 na području Srednjobosanskog kantona (SBK) nalazi i jedna osoba iz Bugojna.

Kako je u izjavi za medije potvrdio direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, epidemiolog Sead Karakaš, ta osoba se dovodi u vezu s klasterom „Igman“ iz Konjica.

-Osobu zaraženu virusom Covid-19 smo već testirali, odmah kada je krenula priča o klasteru „Igman“. Ista je u samoizolaciji, i ovo je bilo otprilike vrijeme kada je trebala izaći iz samoizolacije. Nije imala nikakve znake bolesti, ali je urađeno ponovno testiranje, kako bismo bili sigurni da nema nikakvog rizika po okruženje. Nažalost, desio se taj pozitivni rezultat - kazao je.

Dodaje kako je za građane Bugojna važno što pomenuta osoba od prvog dana samoizolacije nije bila ni u kakvom rizičnom kontaktu, te da su, zbog toga, opravdana očekivanja da ne bi trebalo doći do daljeg širenja oboljenja iz klastera „Igman“ na prostor ove općine.

Ističe kako se osoba oboljela od koronavirusa iz Bugojna trenutno osjeća dobro, te da nema ozbiljnije simptome bolesti.

-Tim kućnog liječenja će tu osobu kontaktirati i ukoliko, eventualno, dođe do pogoršanja kliničke slike, onda ćemo ići u pravcu hospitalizacije u nekoj od bolnica u našem kantonu - naglasio je Karakaš.

Napominje da je, i prije prvog testiranja i slanja u izolaciju osobe iz Bugojna kod koje je danas potvrđen koronavirus, provedeno epidemiološko ispitivanje lica s kojima je ostvaren kontakt, te da je veliki broj njih bio već podvrgnut testiranju.

-Mi ćemo ponoviti epidemiološku anketu i istraživanje kod svih onih koji su bili u kontaktu s prvom oboljelom osobom iz Bugojna, i eventualno ponoviti neka testiranja, te  istražiti i druge pravce mogućih kontakata. Epidemiološka služba „Doma zdravlja“ Bugojno je veoma aktivna, u stalnom smo kontaktu, i mislim da ćemo na vrijeme moći poduzeti sve potrebne mjere – zaključio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.