3.4.2020. 18:54
2
Novi zakon donosi "kvaku" koja neće pomoći velikom broju firmi, iako je premijer Fadil Novalić najavio pomoć svima!
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu podržala Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa kojim počinje, kako je potvrdio premjer FBiH Fadil Novalić, plan spašavanja ekonomije u Federaciji BiH.

Piše: Haris Ahbabović

Nakon sjednice Vlade premijer Novalić je pojasnio da će se za realizaciju mjera predviđenih tim zakonskim rješenje uraditi  rebalans budžeta i pažljivo će se analizirati sve njegove stavke.

Zakon predviđa 10 mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa Covid-19, a Novalić je naglasio da je najvažnije sačuvati radna mjesta te će doprinosi na minimalnu platu biti uplaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru, a iz te mjere izuzet je javni i finansijski sektor.

Ipak, postoji jedna stavka iz novog zakona koja je danas dodatno zbunila brojne poslodavce i vlasnike privatnih firmi. Naime, u dijelu zakona se također kaže:

"Poslovni subjekti iz članka 2.točka a)ovog Zakona koji u razdoblju od 1.01.do 31.03.2020.godine imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u razdoblju od 1.01. do 31.03.2019.godine imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim zakonom u iznosu 244,00 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj tekuće godine i svaki naredni mjesec ,uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće. Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši se na način da je za mirovinsko -invalidsko osiguranje usmjerava 135,00KM ,za zdravstveno osiguranje 97,00 KM i za nezaposlenost 12,00KM", stoji u novom zakonu.

Treba dodati da brojne firme po ovom zakonu možda i ne mogu prijaviti pad prometa od 20 posto ili više, s obzirom da je ovaj strmoglavi pad krenuo tek sredinom marta, ili najkasnije početkom marta ove godine.

Također, brojne su djelatnosti koje su prestale sa radom tek prošle sedmice, ali ih očekuje jako teška budućnost i užasno teška poslovna slika u mjesecima koji dolaze. Po novom zakonu, iako im se sprema težak period (brojni od njih i dalje ne rade, niti će raditi), a nije im promet pao za 20 posto u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na prošlu, ne mogu biti na listi za subvencioniranje od strane Vlade FBiH.

Tako je brojnim djelatnostima i dalje zabranjen rad u aprilu mjesecu, ali brojne firme iz tih djelatnosti neće imati pravo na subvencioniranje, upravo zbog ovog dijela zakona koji govori o padu prometa za 20 posto ili više.

Također, brojna su zanimanja kojima je pao promet zbog pada samoga tržišta, te taj pad nije uzrokovan isključivo zabranama od strane Kriznog štaba FBiH. Brojna su zanimanja koja su do jučer, odnosno do početka zabrana rada, radila  i funkcionisala sasvim normalno, ali sada ne mogu da rade zbog samih zabrana, a vrlo vjerovatno neće imati pravo na subvencioniranje, jer nisu imala pad prometa od 20 ili preko 20 posto.

Podsjećanja radi, cijeli zakon možete pročitati OVDJE.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.