7.4.2020. 18:25
0
Ajdinović: U toku postavljanje šatora na GP, doktori odlučuju šta dalje s putnicima
Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i član Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da se nastavljaju inspekcijski nadzori na 14 graničnih prelaza u 24-satnom terminu.

"Svi putnici koji uđu u BiH putem Federacije biva im izrečena mjera izolacije, a za 23.164 osobe izrečene su mjere izolacije za putnike koje su ušle u BiH od 15. marta. Ove podatke dostavljamo kantonalnim upravama policije kako bi se provjerovalo. Podatke dostavljamo i Inspektoratu RS i Brčko distrikta za bh. građane koji imaju prebivalište na tom području. 

Danas ističe 441 mjera izolacije u FBiH, već u ovom trenutku za 14.894 lica istekla je mjera izolacije od 14 dana. S obzirom da je veliki broj ljudi ja ću apelirati da reduciraju svoje kretanje. Radi se o licima za koje pretpostavljamo da nisu imali pogoršanu sliku, da su se javljali svojim epidemiolozima i doktorima, na njih se mjere izolacije više ne odnose", kazao je Ajdinović.

On je kazao da će zbog kršenja mjera izolacije, protiv 64 osobe biti pokrenut prekršajni postupci u skladu sa zakonom o zaraznim bolestima.

Ajdinović je kazao da se u ovakvoj situaciji kontroliše Zakon o fiskalnim sistemima, unutrašnjoj trgovini, cijene. 

Jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano za uspostavljanje karantina na 14 graničnih prijelaza u FBiH prema naredbi Predsjedništva BiH za putnike koji ulaze u BiH.

Ajdinović je kazao da su dva već ranije postavili pripadnici OS BiH, a da se danas već postavljaju šatori što bi trebalo biti završeno u roku od 48 sati koliko je tražilo Predsjedništvo BiH.

"Oni će tu biti zadržani do dolaska liječnika koji će odrediti dalje mjere. Građani će morati čak i duže od 24 sata provesti u ovim šatorskim karantinima. Sve će biti obezbijeđeno kada je riječ o životnim uslovima. Bit će razdvojeni šatori za ona lica koja imaju neke simptome, od onih koji su zdravi. U toku je postavljanje šatorskih prostora, i u toku 24 naredna sata siguran sam da će biti postavljeni šatorski prostori. Svako lice koje uđe u BiH bit će podvrgnuto zdravstvenom pregledu na samom graničnom prijelazu", kazao je Ajdinović.

Na pitanje kada se mogu očekivati ublažene mjere pa čak i otvaranje nekih objekata, član Federalnog štaba CZ kazao je da je rano o tome govoriti.  

"Mislim da je rano o tome govoriti, slušamo glas naših epidemiologa i struke. U ovom trenutku FBiH nije sazrela za popustljive mjere, još sam za restriktivnije mjere, ne da bismo nekoga kažnjavali ili vršili pritisak već da sačuvamo živote svih nas, a i mjere pokazuju rezultate. Nadam se da ćemo biti jedna od rijetkih zemalja, a već jesmo, koja je poslušala sve preporuke. 

On je naglasio da FUZIP u svojoj nadležnosti vrši i kontrolu roba koje ulaze u BiH.

"Na dva GP imamo protok roba i osigurali smo 24-satnu kontrolu, bez obzira na iscrpljene kadrovske kapacitete trudimo se da sve robe budu iskontrolisane sa sanitarnog, higijenskog i zdravstvenog aspekta. 
Svaka korupcija je apsolutno neprihvatljiva, i ukoliko bilo šta detektujemo kada su u pitanju i kontrole roba i putnika da to onemogućimo i sankcionišemo", zaključio je Ajdinović. 
 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.