14.4.2020. 15:05
0
Rešidat predložio Komisiji za informisanje Parlamenta FBiH usvajanje inicijative Društva novinara
Ovim putem obraćam se javnosti kao predsjednik Komisije za informiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kako bih dao punu podršku Društvu novinara Bosne i Hercegovine u njihovom pozivu vladama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa obavezno obuhvate novinare i medije u našoj zemlji, kaže se u saopćenju Samera Rešidata, predsjednika Komisije za informisanje Predstavničkog doma FBiH.

"Novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe kako na terenu tako i u redakcijama, izloženi su povećanom riziku zaraze koronavirusom kako bi građanima prenijeli tačne i provjerene informacije o ovoj vanrednoj prijetnji po zdravlje svih nas i kako bi svojim radom i maksimalno uloženim trudom doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti, te time što je najvažnije spriječili širenje straha i panike među građanima. Također, podržavam apel Društva novinara BiH da nadležne institucije pomognu i sa osiguravanjem zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju za novinare kao i testiranje na Covid-19 kada to bude potrebno, jer novinari i mediji su među prvima koji isto tako rade u vanrednim uslovima i samim time izloženi su većoj mogućnosti da se zaraze ovim virusom", dodaje se. 

Rešidat kaže i da podržava "prijedloge i zaključke koje je uputilo Društvo novinara, a koje ću  u što kraćem roku staviti na razmatranje i usvajanje na sjednici Komisije za informiranje i uputiti Vladi Federacije BiH na dužnu pažnju i izjašnjenje, posebno kada je u pitanju obezbijeđivanje finansijskih sredstava medijskim kućama, a koja bi trebala biti uslovljena garancijom da medijska kuća ne smije otpuštati radnike ili smanjivati plate".

"Na kraju pozivam medije da nastave izvještavati profesionalno i da građanima prenose i dalje samo tačne, provjerene i istinite informacije, te da sve netačne informacije prijave nadležnim organima posebno one na društvenim mrežama i nekim samoprozvanim medijskim kućama, a sve sa ciljem prestanka širenja straha i panike među građanima. Veliko Vam hvala na svemu što radite do sada u ovim vanrednim okolnostima i imate moju punu podršku i spremnost da zajednički dođemo do najboljih rješenja za prevazilaženje ove krizne situacije koja je zadesila sve nas u Bosni i Hercegovini", poručio je Rešidat.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.