20.4.2020. 17:52
0
Porodični ljekari: Mi nismo heroji u bijelom, već taoci nefunkcionalnog zdravstvenog sistema!
Udruženja doktora porodične medicine FBiH Podružnica Sarajevo uputila je pismo na više adresa u Kantonu Sarajevo.

„Doktori koji rade u porodičnoj medicine po definiciji su “čuvari kapije “ u zdravstvenom sistemu. Mi smo poput vojnika na prvoj liniji odbrane. Mi smo prvi kontakt u zdravstvenom sistemu za naše pacijente, ali i posljednji koji zajedno sa njima donose odluke o njihovom zdravlju. Mi smo tu da preveniramo, da liječimo, da olakšamo put pacijenta u zdravstvenom sistemu i da budemo podrška našim pacijentima i njihovim porodicama.

Doktori porodične medine su i prije epidemije COVID 19 bili deficitaran kadar. U toku epidemije COVID19 , a prema naredbama Kriznih štabova reorganizovali smo se prema datim uputsvima.
Prvo smo formirali H timove za odlazak u kućne posjete i uzimanje briseva od pedijatrijske do gerijatrijske populacije. Istovremeno smo formirali i organizovali trijažne punktove, centre za telefonsku podršku građanima u kojima se ljekari javljaju 24 h, ambulante za prijem pacijenta sa febrilnim stanjima i sumnjom na COVID19. Prema naredbama popunjavmo epidemiološke upitnike, vodimo bolovanja, samoizolacije, provjeravamo prispjeće mikrobioloških nalaza briseva i saopštavamo rezultate pacijentima. Pravimo izvještaje i sve posebno evidentiratmo u kartone pacijenta, transportujemo pacijente prema indikacijama itd.

U kontinuiranoj smo komunikaciji sa drugim zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju epidemija COVID 19 (epidemiolozima, sanitarnom inspekcijom, zavod za HMP i bolnicama na svim nivoima ) da bi zbrinuli pacijente jer su kapaciteti na nivou primarne zdravstvene zaštite ograničeni. Zbog svega ovoga, ali i napada na nas kao struku smo na ivici snaga.
Pored navedenog liječimo sve druge bolesti i stanja koje nisu COVID19, organizujemo rad ambulanti, idemo u kućne posjete i dogovaramo transporte, nadziremo ostale zdravstvene usluge.
Primarnu zdravstvenu zaštitu neće uništiti COVID 19 nego zatvoren i neorganizovan zdravstveni sistem. Radi ilustracije u jednom od devet domova zdravlja za jedan radni dan smo primili 444 telefonska poziva i odgovorili na brojna pitanja objektivno prestrašenih građana.

Putem sredstava javnog informisanja nas optužuju da nećemo da se javimo našim sugrađanima, a razlog je što naše telefonske centrale nisu u mogućnosti da prime tako veliki broj poziva.
Porodični ljekari se u vremenu epidemije COVID 19 istovremeno pružaju usluge i brinu o pacijentima u socijalnim ustanovama kao što je JU Zavoda za zbrinjavanja mentalno invalidne djece i omladine Pazarić sa svim zaposlenicima, Gerontološki centar Nedžarići, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Studentskog doma “Bjelave” gdje trenutno boravi 127 ljudi u karantinu ( od kojih je 2/3 iz drugih kantona FBiH). 

Doktori porodične medicine su i mrtvozornici koji odlaze u prosekturu da uzimaju briseve za Sars Cov 2 sa tijela preminulih. Također, želimo napomenuti da više od godinu dana pružamo svakodnevno zdravstvenu zaštitu u migrantskim centrima Ušivak i Blažuj, a i pored toga naši pacijenti ostaju zbrinuti. Sve ovo radi samo oko 140 doktora porodične medicine na cijelom Kantonu Sarajevo, od tog broja jedan dio je u samoizolaciji i sa potvđenom bolesti COVID 19. Broj doktora je možemo slobodno reći “na papiru” oko 200.

Jedan dio je na porodiljskim odsustvu i trudničkim bolovanju, jedan dio koristi zakonsko pravo da bude sa djecom do 10 godina života, a jedan dio na žalost ima teška hronična oboljenja uključujući i maligna. Prosječna životna dob doktora u porodičnoj medicine je preko 50 godina.

Želimo naglasiti da se porodičnoj medicni i JUDZKS sada prebacuje posao vezano za COVID 19 pacijenta privatnih poliklinika, zavoda za studentsku medicnu i medicine rada, radnika u saobraćaju itd. Napominjem da je naše radno vrijeme od 08:00 do 22:00 a u call centru 24h.

I sada kada smo se organizovali, formirali COVID ambulante u svih 9 općina koji se sastoje od call centara, trijažnih punktova, ambulanti za pregled febrilnih stanja i pacijenta sa respiratornim problemima (koje u sastavu imaju RTG, pulmologa, laboratoriju, uzimanje briseva, kućne posjete za ove pacijent) i kada smo napokon odredili put pacijenta, za svaku općinu , dobili smo informacije da se ponovo pravi reorganizacija na nivou PZZ tj da se planira formiranje 4 ambulante za COVID 19. 

Na taj način ograničavamo zdravstvenu zaštitu građana pojedinih općinam mjesto da proširimo uslugu u smislu formiranja punktova za uzimanje briseva kao što je bilo planirano. O ovoj reorganizaciji saznajemo indirektno, bez ikakvog učešća i prava da damo svoje mišljenje i budemo konsultirani o ovome. Činjenica je da će se sa takvim netransparentnim procesom će direktno biti ugroženo pružanje zdravstvene zaštite stanovništva Kantona Sarajevo.

Prema našim saznanjima FŠCZ je dodjelio 90 000 testova za KCUS i 1200 ZZJKS. Za stanovnike Kantona Sarajevo 1200 briseva je prosljeđeno JUDZKS i većina njih je već urađena. Još uvijek nije definisana strategija testiranja zdravstvenih radnika, iako smo izloženi velikom riziku.  Ne treba naglašavati i činjenicu da i mi imamo naše porodice, stare roditelje i djecu o kojima moramo brinuti, Mi smo ljekari, to smo izabrali jer volimo ovaj posao i naše pacijente. Mi dajemo i dat ćemo sve od sebe kao što to dajemo svaki dan, ali molim Vas da svi oni koji vode politiku zdravstva i ovu kriznu situaciju ne poduzimaju nerazumne, nelogične poteze i da to ne rade na krajnje netransparentan način. Molimo Vas da nas uključite u procese koji se tiču nas , našeg rada i našeg pružanja usluga.

Vaša pomoć je neophodna u nabavci lične zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava, kontejnera, dovoljnog broja vozila, zapošljavanju medicinskog i nemedicinskog kadra i mobilizaciji postojećeg kadra iz drugih ustanova primarnog nivoa

Mi nismo heroji u bijelom, već taoci nefunkcionalnog zdravstvenog sistema, a očito neadekvatnih i netransparentnih poteza u kojima nas pojedini doživljavaju kao figure na šahovskom polju, a ne kao stručnajke i ljude koji obavljaju zahtjevan i human posao. Veliki broj porodičnih ljekara smatra da je krajnje vrijeme da se politika u oblasti našeg rada zamjeni sa strukom“, kaže se u pismu.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.