23.4.2020. 11:15
0
Još uvijek nije obavljena obdukcija preminule Advije Kanlić, Tužilaštvo KS nemoćno
Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu još uvijek nije postupio po naredbi Tužilaštva KS da se izvrši obdukcija preminule Advije Kanlić o čijoj smrti je ovo tužilaštvo otvorilo predmet.

Kanlić je preminula 24. marta, a nakon smrti je utvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus. Preminula je danima tražila medicinsku pomoć, a u beživotnom stanju je dovezena pred Dom zdravlja Ilidža nakon 12-dnevne borbe sa zdravstvenim sistemom da joj se pruži adekvatna pomoć i da se testira na koronavirus. 

Tužilaštvo KS 25. marta je izdalo naredbu da se izvrši obdukcija. Sudski vještak Hamza Žujo potvrdio je za Patriju da naredbu nije dobio on, već Nermin Sarajlić koji je i uposlenik Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Sarajlić nije odgovarao na pozive Patrije. 

Dok krizni štabovi i KS i FBiH tvrde da za obdukciju ne treba posebna zaštitna oprema osim uobičajene osim duplih rukavica, patolozi i obducenti odbijaju raditi obdukcije tvrdeći da nemaju propisanu opremu za obdukciju osoba zaraženih koronavirusom. 

Ljekarska komora KS reagirala je na istupe patologinje Aleksandre Đuran koja je javno odbila raditi obdukcije.

“Komora apelira na Udruženje da odmah, u koordinaciji s Kriznim štabom civilne zaštite, poduzme potrebne korake radi što hitnijeg početka obavljanja obdukcija. Ljekarska komora KS osuđuje, također, neetički nastup doktorice Aleksandre Đuran te pokreće postupak zbog kršenja člana 19. Kodeksa medicinske etike i deontologije”, saopćeno je iz Komore 11. aprila.

Postavlja se pitanje zašto Ljekarska komora KS nije reagirala i u ovom slučaju kada je u pitanju neizvršavanje naredbe Tužilaštva KS o obdukciju Advije Kanlić. 

Iz Tužilaštva KS potvrđeno je za Patriju da se prikuplja medicinska dokumentacija i drugi dokazi kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela u slučaju smrti. 

Kada je riječ o naredbi za obdukciju, Tužilaštvo KS trenutno je nemoćno s obzirom da Institut nije direktno odbio uraditi obdukciju već izrazio nemogućnost obavljanje iste zbog nepostojanja adekvatne opreme. 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.