28.4.2020. 15:37
0
Komšić o sastanku sa Kvintom: Dogovoren nastavak EU puta kroz državne institucije
Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. Usvajanjem današnjih zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine, kazao ej Željko Komšić, član Predsejdniptva nakon sastanak s Kvintom.

"Na taj način stvorili smo prostor za vršenje kontinuirane evaluacije progresa Bosne i Hercegovine u implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenje Europske komisije. To je, također, veoma važna poruka koju želimo uputiti tokom EU Samita u Zagrebu naredne sedmice, kako smo i na taj način prikazali istinsku opredijeljenost naše zemlje za nastavak našeg europskog puta.

Nakon donošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine, kojim smo trasirali put prema NATO integracijama, ovim smo dokumentom stvorili jasne pretpostavke za nastavak puta i unutar europskih integracije. Najvažnije je poruka da će to biti rađeno kroz institucije Bosne i Hercegovine, te da će u tome učešće uzeti vlast i opozicija, jer put ka članstvu u Europskoj uniji ne može biti ekskluzivitet samo jedne političke grupacije, već svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno svih političkih stranaka koje su građani birali.

Vjerujem da imamo prostor da u narednim godinama ispunimo ovih 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, kako bismo time ušli u narednu fazi sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Posebno izražavam svoju zahvalnost Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svim ambasadorima Kvinte na njihovoj podršci u donošenju ovih značajnih dokumenata", istakao je Komšić.


(Patria)

DFKomsic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.