30.4.2020. 15:24
0
Tegeltija: Protiv glasali Radončić i Turković, nije formirana socio-ekonomska grupa
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon današnje vanredne sjednice tog tijela kazao je da su danas usvojili određene sporazume, ali i da nije bilo saglasnosti za dvije tačke dnevnog reda.

Usvojen je tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke vrijednom 66 miliona KM podrške zdravstvenom sektoru. Potvrđen je i nacrt oduke o ratifikaciji sporazuma sa EU o zajedničkoj nabavci lijekova. Danas je uvrđeno i da odlazak stranih državljana sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo može se regulisati aktom Granične policije BiH kada je riječ o otvaranju tog graničnog prijelaza. 
 
Donesena je odluka o raspodjeli finansijske međunarodne pomoći u iznosu 535.000 KM, 329.000 KM FBiH, 200.000 RS, 5.000 Brčko Distriktu. 

Vijeće ministara je danas utvrdilo da građani koji žive u BiH, a imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji ili susjednim državama mogu prelaziti u susjedne države i obrnuto.  

“Tokom dana jučer se pojavio jedan nesporazum. Krizni štab RS je utvrđivao uslove da građani ne moraju ići u 15-dnevne karantine, a mi smo danas definisali da ti ljudi mogu da prelaze državnu granicu”, kazao je Tegeltija.

On je kazao da danas nije bilo saglasnosti o formiranju Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju Covid 19 a što je dogovoreno na sastanku Predsjednišva BiH i Kvinte. Prijedlog za sastav te grupe došao je od predstavnika međunarodne zajednice, ali protiv su glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Dvije stvari koje nismo uspjeli 

“Prijedlog ove radne grupe je došao od predstavnika međunarodne zajednice koja će zajedno sa nama koordinirati neke mjere koje treba realizovati jer će borba protiv koronavirusa dugo trajati. I do jučerašnjeg dana smo imali saglasnost o sastavu te grupe i postignuta je saglasnost lidera političkih partija koje čine parlamentarnu većinu. Ministrica Turković i ministar Radončić su glasali protiv. Radončić nije želio da bude član Grupe, a Turković je bez obrazloženja glasala protiv odluke”, kazao je Tegeltija.

Također nije donesena odluka o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih lica u iznosu 474.000 KM.  

“Žao mi je što to nismo rasporedili nije postojala saglasnost bošnjačkih ministara. Ako ne podijelimo ta sredstva uskoro pozvat ću donatore da traže povrat i neka ga oni podijele”, kazao je Tegeltija. 

Kada je riječ o Budžetu BiH za 2020. Godinu Tegeltija je kazao da mnoge stavke trebaju biti izbačene iz budžeta i koristiti ih korisnije. 

“Taj budžet je upućen u Predsjedništvo, ono je donijelo odluku da se vrati VM i da se pripremi u skladu sa trenutnom situacijom, definisan je 31. maj kao rok da dostavimo taj prijelog. Ja vjerujem da će to biti i prije, s tim da neke stavke neće biti u novom prijedlogu”, kazao je predsjedavajući VM BiH.

Što se tiče izbora i finansija tu nema nikakvih ograničenja, kazao je on.

“Ja mislim da ćemo mi budžet imati i da ćemo planirati ta sredstva , a ako i ne usvojimo postoje procedure kako da obezbijedimo ta sredstva. Molim one koji ne žele da se održe izbori ne traže opravdanje u finansijskim sredstvima”, kazao je.

Na pitanje o sredstvima koje je MMF doznačio Centralnoj banci BiH u iznosu od 641 milion KM, Tegeltija je kazao da su sredstva “davno trebala da budu na računima Vlade FBiH, Vlade RS i Brčko distrikta i da budu doznačena zdravstvenom sektoru i ljudima koji je potreban”.

On je kazao da je poslana mjenica u Centralnu banku ali da ne zna da li će nakon toga biti sredstva isplaćena. 

Kako bi prebacila sredstva od MMF-a Centralnoj banci treba Odluka Vijeća ministara i instrukcije Ministarstava finansija i Brčko Distrikta prema Memorandumu koji je potpisan sa MMF-om.

Centralna banka može izvršiti raspodjelu novca isključivo u skladu sa članom 2. Memoranduma koji su 20. aprila potpisala dva entitetska i državni ministar finansija, zatim direktor Uprave za indirektno oporezivanje i guverner Centralne banke BiH i uskladila sa Pismom namjere MMF-u.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.