1.5.2020. 16:49
1
Agencija za javne nabavke BiH pita FUCZ i Solaka "Kako je izabrana firma koja će održavati respiratore", pozvali i građane da jave sve nepravilnosti
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine pokrenula je monitoring povezan sa nabavkom respiratora iz Kine, prenosi N1.

"U namjeri preventivnog djelovanja na spriječavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednom od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula još jedan monitoring (praćenje postupaka javne nabavke) povezan sa nabavom respiratora", saopštili su iz Agencije za javne nabavke.

Naime, jučer su u medijima izašle informacije o firmama koja će vršiti instalacije i održavanje respiratora, na što su, kako kažu iz Agencije, odmah reagovali s dopisom, sa traženjem detaljnog pojašnjena o preceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također, navode da su se obratili i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutoj nabavci, piše N1.

Dalje navode, da Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, a u uslovima pandemije korona virusa i pojačano praćenje postupaka javnih nabavki, posebice pregovaračkih postupaka bez objave obaviještenja na temelju hitnosti.

"Naglašavamo da je podneseno preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana", istaknuli su u saopćenju. 

Pozvali su i sve one koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da iste prijave na mail kontakt@javnenabavke.gov.ba

Kako navode, takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.