3.5.2020. 9:43
0
Danas se obilježava 28. godina od Dobrovoljačke: Događaj presudan za odbranu Sarajeva i BiH
Danas se obilježava 28. godišnjica događaja koji je bio presudan za odbranu Sarajeva, ali i cijele BiH.

Na današnji dan, prije 28. godina, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici došlo je do sukoba pripadnika Armije RBiH i vojnika JNA, tokom njihovog povlačenje iz kasarne na Bistriku.

Dan ranije, JNA je stala na stranu agresora i izvršila žestok napad na ključne ustanove u gradu: zgradu Predsjedništva, Poštu, Elektroprivredu, RTV dom, kao i repetitore koji su se nalazili na Humu. Sve s ciljem kako bi se prekinula komunikacija te da bi se kazalo svijetu da ne postoji država Bosna i Hercegovina.

Nakon neuspjeha agresorsokih paravojski i Jugoslovenske narodne armije i pobjede momaka u starkama, uslijedili su presudni događaji u Dobrovoljačkoj.

Događaj iz Dobrovoljačke Haški tribunal označio je kao legitimu vojnu operaciju, u kojoj stradalo je šest pripadnika JNA, a ne 42 ljudi kako navodi srpska strana. Broj stradalih u Dobrovoljačkoj potvrdio je u jednom intervijuu Kukanjac, kazavši kako je stradalo šestero ljudi. 

Do sukoba je došlo zbog toga što pripadnici JNA nisu ispoštovali dogovor. Naime, dogovoreno je da se razmjena izvrši tako da vojnici sa generalom Milutinom Kukanjcem napuste kasarnu, uz lične stvar bez oružja. Međutim, to nije ispoštovano te je na pripadnike Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki i MUP-a otvorena vatra. General Armije RBiH Jovan Divjak, pozivao je na prekid vatre. 

U ovom događaju stradalo je sedam osoba, prema podacima Tužilaštva BiH, a ranjeno je 14 osoba.



(Nermana Crnčalo)



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.