4.5.2020. 17:55
1
Čampara: Iz FUCZ moraju odgovoriti zašto su izabrali firmu Srebrena malina
FOTO: n1
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH kazao da ima više elemenata da istragu o nabavci respiratora vodi Tužilaštvo BiH. Kazao je da je predložio da se dobije sveobuhvatna analiza o svim javnim nabavkama koje je vršila Federalna uprava Civilne zaštite.

"Mislim da ima više elemenata da eventualnu istragu radi Tužilaštvo BiH i SIPA iz razloga što se radi o međunarodnoj razmjeni roba odnosno o kupovini roba. Naravno ja ne mogu prejudicirati niti govoriti o tim stvarima jer pitanje je šta će nadležno tužilaštvo kada pogleda svu dokumentaciju, otvori istragu, ako je otvori ukoliko bude elemenata da nastavi taj proces voditi", kazao je Čampara.

"Mi smo i kao Vlada Federacije, odnosno ja sam predložio kao ministar da tražimo i da dobijemo jednu sveobuhvatnu analizu o svim javnim nabavkama koje je vršila Federalna uprava civilne zaštite. Mi cirka raspolažemo s nekim podacima da je to otprlike oko 23 miliona maraka, ali ne samo Civilne zaštite nego i drugih eventualno upravnih organizacija i ministarstava koje su u ovom periodu vršile određene nabavke da to razmortrimo kao Vlada i dostavimo Parlamentu FBiH i da se s tim upozna i javnost i mediji", poručio je.

Čampara smatra da javnost ima pravo da zna gdje je uložena svaka marka kada se govori o nabavci ove opreme.

A kako je moguće da Vlada nije znala?

"Ja sam osobno kao član Vlade saznao za ovo iz medija i slažem se naravno da je apsolutno čudno i upravo treba ispitati te neke okolnosti. Znate da je sve u najboljem redu postoji neki crv sumnje da je neka firma koja se ne bavi nabavkom ovakve opreme dobije posao vrijedan 10,5 miliona maraka", rekao je i dodao:

"Službenici FUCZ moraju odgovoriti na ova pitanja zašto su izabrali baš tu firmu koji su bili kriteriji, je li bilo drugih ponuda, jesu li druge ponude bile kvalitetnije, je li firma bila u sistemu javnih nabavki, je li imala dozvolu Agencije za lijekove, mislim da premijer Novalić vjerovatno možda nije morao to znati, jer je nabavku i potpis odobrila FUCZ oni su bili nadležni u tom trenutku, da li su oni ispoštovali sve ove procedure, da li su se konsultovali sa Zavodom za javno zdravstvo sa ljekarima da li smo dobili respiratore koje smo trebali dobiti, da li je cijena ona koja je otprilike na tržištu, plus, minus deset posto, dvadeset posto kakao to već ide ja u ovom trenutku stvarno ne zam, ali to su sve neke stvari na koje i mi kao parlamentarci i mi kao Vlada."

Zašto se tako dugo čekaju odgovori, zar se ne može ustavnoviti bukvalno za dan?

"Mi smo zaključkom Vlade dali rok do 8. maja da dobijemo odgovore i informacije o svim nabavkama i ja očekujem da će do tog roka Vlada dobiti tu informaciju. Vidjet ćemo šta će tamo stajati", zaključio je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Podsjećamo, u BiH je protekle sedmice stigla pošiljka od 80 respiratora iz Pekinga koju je Vlada FBiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema u FBiH. Ono što je iznenadilo javnost jeste da je uvoznik ovih respiratora Poljprivredno gazdinstvo "FH Srebrena malina".

Riječ o preduzeću koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća registrovano u Srebrenici, a vlasnik je TV voditelj Fikret Hodžić, prenosi N1.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.