5.5.2020. 11:20
1
SDP BiH: Trebalo im je čitavih šest dana da ponovo prevare građane
Čitavih šest dana je trebalo SDA, HDZ i SBB da “provjetre salu” i utvrde pazar sa SNSD, DF i SD, kako bi zajedno usvajanjem “Korona zakona” još jednom prevarili građane u Federaciji BiH, saopćeno je jutros iz SDP BiH.

Kako navode, žele podsjetiti na "nepobitne činjenice".

"Tim povodom želimo podsjetiti na nepobitne činjenice koje je glasanje o ovom zakonu još jednom potvrdilo:

- SNSD i SDA su pouzdani i vjerni partneri u Bosni i Hercegovini, te uvijek međusobno pružaju ruku jedni drugima kada su u nevolji. SNSD-ovo glasanje za „Korona zakon“ nadovezalo se na SDA-ovu podršku Miloradu Dodiku za uvođenje vanrednog stanja u entitetu RS. U međuvremenu su zagrljeni sa Draganom Čovićem, Izetbegović i Dodik donijeli odluku o rasparčavanju kredita MMF-a. Ne sumnjamo da se radi o još jednom smrtnom zagrljaju za građane BiH, poput onoga kada su na pleća naroda sručili Zakon o akcizama na osnovu kojeg su izgrađeni 'nevidljivi' kilometri SDA-ovog autoputa. Nema dileme da će, ako izuzmemo nekolicinu SDA-u i HDZ-u bliskih instant-biznismena i tajkuna, te mrvice za DF i SBB, korist za građane i od korona zakona i kredita MMF-a biti jednako nevidljiva.

- DF  je hrabro, usprkos drugačijem stavu SDA, predložio niz amandmana na prijedlog zakona uz obrazloženje da zakon motivira poslodavce da radnicima isplaćuju minimalne plaće, čime se 'devastira krajnja potrošnja, a time i PDV koji je ključni generator punjenja budžeta'. Kako smo već navikli nakon pozivanja na red od strane SDA, DF nepokolebljivo odustaje od svih amandmana i zatim bezuvjetno glasaju za vladin prijedlog. Glasanjem po nalogu SDA za zakon u kojem o pravima radnika, nezaposlenih, penzionera i drugih socijalnih kategorija nije posvećeno niti slovo, a kamoli direktna novčana podrška, dovoljno govori o njihovoj idejnoj posvećenosti. Na taj način DF i SD su pokazali da sa socijalnom pravdom imaju veze koliko i maline sa respiratorima. Štoviše, DF, SBB i SD su podržali zakon kojim se od penzionera otima novac za uvećanje penzija, a radništvo gura u apsolutno siromaštvo. Čestitamo SBB-u, DF-u i SD-u što su stali uz bok SDA, SNSD i HDZ i podržali zakon kojim se devastira radnička klasa, potrošačka moć građana i stabilnost budžeta", naveli su iz SDP BiH.

Još su dodali da se pokazalo da je "SDP BiH jedina stvarna socijaldemokratska opcija".

"SDP BiH je pokazao da je jedina stvarna socijaldemokratska opcija i alternativa vladajućim privatnim strankama. Sa svojim partnerima pokazali smo dosljednost i ustrajno smo tražili uvođenje u zakon podrške nezaposlenim, roditeljima, uvećanje penzija, umanjenje računa za struju, te uvođenje transparentnosti u proces dodjele subvencija, kao tek dijela od naših predloženih 25 popravki zakona. Za razliku od njh ostali smo do kraja vjerni našim principima i namjerama i nismo pristali biti saučesnici u još jednoj prevari građana".


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.