12.5.2020. 16:49
0
Iz HKD Napredak poručuju: Mnogi vole isticati kako je Sarajevo "europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve?
Slavljenje svete mise kao vjerskog obreda samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranjem ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje - saopćeno je danas iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ističu kako čvrsto podržavaju slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike 

-Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika - poručuju iz HNK Napredak.

Navode da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a "zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva".

-Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i "europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama - ističu iz Napretka.

U saopćenju podsjećaju da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

-Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti - kaže se u saopćenju HKD Napredak.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.