15.5.2020. 19:12
0
Dunja Mijatović: Misa se može shvatiti kao glorifikacija nacističkog ustaškog režima
Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović izdala je danas saopćenje u vezi najavljene Bleiburške komemoracije u katedrali u Sarajevu.

Mijatović kazala je da se misa koja je zakazana za 16. maj u Sarajevu, s ciljem odavanja počasti vojnicima i civilima koji su stradali u Bleiburgu nakon završetka Drugog svjetskog rata, može shvatiti kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orijentiran ustaški režim, odgovoran za smrt nekoliko stotina hiljada ljudi.

- Takva komemoracija prestavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima, što je potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države nakon 2. svjetskog rata, i zadala bi težak udarac naporima u smjeru pomirenja u regionu - podvukla je Mijatović. 

Poručila je da bi vjerski i politički predstavnici u cijelom regionu trebali zajedno promovirati povjerenje među narodima, i suzdržavati se od poteza koji jačaju podjele i netrpeljivosti. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.