22.5.2020. 20:14
0
Hercegovačko-neretvanski kanton dobio korona-zakon od 30 miliona KM
Nakon višesatnog zasjedanja i žustre rasprave zastupnika, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona konačno je usvojila korona-zakon težak 30 miliona KM.

Skupština koja je u 14 sati počela u zgradi Gradske vijećnice u Mostaru, nakon gotovo šest sati zasjedanja, sa 20 amandmana SDP-a i HRS-a, većinskom odlukom zastupnika je usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podrške ekonomiji na području HNK.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago smatra da će u narednoj sedmici biti usvojen i rebalans budžeta, kojim će se obezbijediti sredstva za realizaciju tog zakona.

"U budžetu je za namjene korona-zakona u početnoj fazi potrebno 8,5 miliona maraka kako bi se mogle ispoštovati obaveze“, pojasnio je Špago.

Premijer Vlade HNK Nevenko Herceg je rekao da je korona-zakon težak oko 30 miliona KM, za koji se kroz uštede izdvaja oko 10 miliona, a oko 20 miliona iz kreditnih sredstava koja se očekuju od MMF-a.

Ustvrdio je kako je Zakon dobar, korektan, kvalitetan, sadržajan i primjeren situaciji, te da ima ono što drugi nemaju, a to je da nije samo stabilizacijski, nego ima i dimenziju pomoći, te da su njime čak duplo povećani poticaje za poljoprivredu.

"Zakon je poticajan, za oživljavanje privrede, oslobađa fiskalnih i parafiskalnih nameta, te predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona-zakon na nivou Federacije nije predvidio", istaknuo je Herceg.

S druge strane, Aner Žuljević iz SDP-a koji je uložio devet amandmana je kazao kako je Zakon preskroman, nepravedan, bez bilo kakve finansijske procjene, donesen olako i bez provedene analize.

"Mi imamo zakon koji nema nikakve fiskalne procjene, jer nemamo nikakvu analitičku podlogu, kakve su posljedice, nemamo uopšte ni strukturu ljudi koji su ostali bez posla u ovom vremenu da jasno vidimo koje su to grane otpuštale ljude i na koji način bi se trebalo pomnožiti u tom djelu“, pojasnio je Žuljević.

Smatra da se ostavio prostor da se neki u ovoj situaciji bogate, dok će nestajati novca za pomoć socijalnim kategorijama.

Slaven Raguž iz Hrvatske Republikanske stranke uložio je 11 amandmana i smatra kako privrednici ovim Zakonom nisu dobili ništa, te da se njime planira pomoći stranački podobnim, a ne uistinu potrebitim.

Tekst zakona, po njegovim riječima je preopćenito napisan, ostavljajući sasvim nejasno ko može aplicirati, a ko ne. Smatra da je time ostavljen prostor za malverzacije, na kakve se, prema njegovim riječima, i naviklo od strane Vlade HNK.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.