31.5.2020. 14:57
2
Lajčak pozvao Kosovo da ukine donesene mjere za Srbiju
Na osnovu odluke Vlade Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici raspravljala o izmjenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mjera koje podrazumijevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kako su objavili kosovski mediji, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti "na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima. Prema odluci Vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbijediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koja ulazi na Kosovo, a zahtjev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Vlada Kosova je 31. marta donijela odluku o postepenoj primjeni "reciprociteta" kao principa u odnosima sa Srbijom.

Na ovakvu odluku Kosova reagirao je i Miroslav Lajčak, specijalni izvjestilac EU za dijalog Srbije i Kosova koji je na Twitteru objavio da je razočaran novim mjerama reciprociteta. 

"Takvi jednostrani potezi potkopavaju dijalog i trebali bi biti povučeni odmah. Očekujemo da obje strane u dijalogu implementiraju i poštuu prethodne sporazume", kazao je Lajčak. 


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.