6.6.2020. 14:45
0
Zastupnici 10. juna o pooštravanju kazni za krivična djela u vezi terorizma
Pred zastupnicima Predsatvničkog doma PSBiH 10. juna naći će se i Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH u drugom čitanju, a čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Ovim prijedlogom predviđeno je drastično pooštrenje kazni za krivična djela koja se odnose na terorizam.

Ovim prijedlogom zakona predviđeno je da krivično djelo bude zloupotreba informacijskih tehnologija, interneta i društvenih mreža u svrhe terorizma. 

„Ovo je zapravo usklađivanje sa međunarodnim standardima o suzbijanju terorizma. Ovim izmjenama se imajući u vidu nove tehnologije sprečava zloupotreba. Ovim izmjenama je omogućeno uklanjanje sadržaja koji potiču na terorizam.

Očekivati je da će i ova pandemija dodatno utjecati na stanje u BiH. Iza ovog prijedloga stala je jedan široka politička platforma u prethodnom sazivu, ali nažalost zbog prekida posljednje sjednice nije tretiran, zbog toga sam zajedno sa Emrićem i Magazinovićem uputio ovaj prijedlog“, kazao je Šemsudin Mehmedović.

Ovim prijedlogom zakona predviđeno je da krivično djelo bude zloupotreba informacijskih tehnologija, interneta i društvenih mreža u svrhe terorizma. Tako je predloženo da se s najmanje tri godine zatvora kazni osoba koja proizvodi, nudi, čini dostupnim ili na drugi pogodan način prenosi, pribavlja ili posjeduje radi distribucije u svrhe terorizma digitalne sadržaje kojim se veliča bilo koji oblik terorizma ili koji je pogodan potaknuti druge na uzimanje talaca, ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom, neovlašteno pribavljanje ili raspolaganje nuklearnom materijom, ugrožavanje nuklearnog objekta, piratstvo, otmicu aviona ili broda ili zauzimanje fiksne platforme, ugrožavanje sigurnosti zračne ili morske plovidbe ili fiksnih platformi, uništenje i uklanjanje znakova koje služe sigurnosti zračnog prometa, zloupotrebu telekomunikacijskih znakova, terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuku za izvođenje terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, putovanje i boravak u drugoj državi u svrhe terorističkih aktivnosti i počinjenje krivičnih djela krivotvorenja isprava i krivičnih djela protiv imovine u svrhu terorističkih aktivnosti.

Prijedlogom zakona precizno je definisano i krivično djelo počinjenja krivičnih djela krivotvorenja isprava i krivičnih djela protiv imovine u svrhu terorističkih aktivnosti, kao i krivično djelo putovanja i boravka u drugoj državi u svrhu terorističkih aktivnosti.


(Patria)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.