12.6.2020. 8:42
2
Srbijanski tužilac traži 15 godina zatvora za bivšeg boraca Armije RBiH
Srbijanski tužilac traži 15 godina zatvora za bivšeg boraca Armije RBiH

Iznoseći jučer završne riječi na suđenju Huseinu Mujanoviću, koji se tereti za zločinačko postupanje prema logorašima u Hrasnici, tužilac će zatražiti 15 godina zatvora zaključujući da je u toku suđenja potvrđena optužnica po svim tačkama. Sa druge strane, odbrana tvrdi nijedna tačka optužnice nije dokazana i da je Mujanović nevin, što će reći i lično optuženi obraćajući se sudu. Kako će na kraju presuditi Viši sud u Beogradu (Odeljenje za ratne zločine), znaće se početkom jula, za kada je zakazano izricanje presude.

Loš upravnik

“Svaka presuda sem oslobađajuće biće nepravda”, mišljenja je Mujanović, bivši borac Armije RBiH, što je sasvim suprotno od onoga što tvrdi postupajući tužilac u ovom predmetu Miroljub Vitorović.

On će reći da Tužilaštvo ostaje pri navodima iz optužnice, “jer je nesumnjivo utvrđeno da je optuženi Mujanović učinio krivična dijela za koja se tereti”.

“Lica srpske nacionalnosti bila su uhapšena isključivo zbog nacionalnosti i niko od njih nije učestvovao u ratnim dejstvima”, reći će Vitorović, nabrajajući svedočenja logoraša koji su preživjeli ili nažalost nisu, mučenja i torturu u garaži u Hrasnici kojom je upravljao Mujanović.

Optuženi je, smatra Vitorović, nečovječno postupao sa civilima, ne dajući im ni potrebnu hranu ni vodu, u prostoriji bez pijaće vode i nužnika, bez kreveta i pokrivača. Nuždu su, svjedočili su učesnici događaja, vršili u kante. Šestorica muškaraca nisu preživjela batinanje u logoru pod upravom Mujanovića, koji je, kako ističe tužilac, u nekima učestvovao i lično.

Dobivši riječ, odbrana tvrdi da ništa od navoda nije dokazano te da je potvrđeno da su svjedoci u nekoliko navrata menjali iskaze.

Ono na šta upućuju oba branioca, kao i sam Mujanović, jeste da on nije bio taj koji je izdavao naređenja niti određivao pravila života i ponašanja u logoru.

Tužilac Vitorović tvrdi da su muškarci, po naređenju Mujanovića, izvođeni u atomsko sklonište i tamo prebijani

Glavnu riječ je imala ratna komanda, a ne Mujanović, koji je upravnik bio od avgusta do sredine oktobra ‘92. godine, istaknuto je nekoliko puta. Branilac optuženog Dušan Ignjatović će još kazati da je u pitanju bilo ratno stanje te da niko nije imao ni hrane ni vode, a da postoje zapisnici koji svjedoče da su pritvorenici imali povremenu ljekarsku pomoć, kao i ćebad kojom su se pokrivali.
Ignjatović je rekao da nema dokaza da je smrt šestorice muškaraca uslijedila kao posljedica prebijanja, negirajući da su pritvorenici u ovom logoru birani po nacionalosti.

“Ovaj čovek nije zlikovac”, reći će Ignjatović, dok će njegov drugi branilac prokomentarisati:
“Ovaj čovek je bio upravnik i to loš, zbog čega je smijenjen, ali to nije zločin.”

Konačno, okrivljeni Mujanović će još kazati da nije kriv ni za jednu tačku u optužnici, navodeći da jeste kratko bio upravnik pritvora, ali da nije odlučivao ko će biti uhapšen, ko pušten niti gdje će biti smešten zatvor.

Sud dokazuje

“Ovdje sud mora doći do odgovara da li se krše moja ljudska prava. Imam utisak da sve vrijeme sud dokazuje moju krivicu, jer mi je tužilac jako malo postavljao pitanja. Ne dozvolite da neko ko nije kriv bude kažnjen”, apeluje optuženi.

Jučerašnjem ročištu prisustvovali su članovi porodice optuženog, kao i mediji iz Srbije i BIH.
U pritvoru u Srbiji nalaze se još dvojica osumnjičenih za ratni zločin - početkom januara na GP Merdare uhapšen je Nezir Mehmetaj, jer se sumnjiči za zločin počinjen 1999. u selu Rudice na Kosovu. Prema pisanjima medija, otada je pritvoren, a 7. februara je vanpretresno veće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu treći put ukinulo odluku za njegovo puštanje. Od novembra 2019. u pritvoru je i bivši pripadnik HVO-a i Armije BiH Osman Osmanović, zbog sumnje da je 1992. u logoru u Gornjem Rahiću izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.