12.6.2020. 12:25
0
Osamdesetogodišnji Fatih s Grbavice primjer dobrog komšije i zaštitnika okoliša
Uređeno, bogato, cvjetno i lijepo zelenilo ispred stambene zgrade najvjerodostojniji je dokaz da jedino zajednička saradnja preduzeća koje se brine o zelenilu i stanara koji tu žive daje najljepše rezultate.



 

 Želite li se uvjeriti u to prošetajte pojedinim sarajevskim naseljima, ulicama i gotovo u svakom naći ćete po jedan takav primjer. Tako će biti i ako odete na Grbavicu II, u ulicu Behdžeta Mutevelića. U prvoj polovini ulice, po numeraciji, izdvaja se jedna takva priča, ispričana saradnjom onih koji vole zelenilo, drveće, pun i prelijep ružičnjak, bez papirića, kesa ili bilo kojeg drugog smeća i otpada. 

Taj prostor od proljeća do kasne jeseni prepoznatljiv je i po onome ko se najviše brine o njemu, ko više od dvije trećine svog blizu osam decenija dugog života poklanja ljubav i pažnju svakoj njegovoj biljci, kvadratu trave, svakom drvetu, listu. Riječ je o gospodinu Fetihu Ašimiju, koji osim sadnica i biljnog materijala koje je preduzeće Park kroz održavanje zasadilo na zelenoj površini uz njegovu zgradu, ima i svoje ruže, živu ogradu i drugo cvijeće. 

Osim košnje trave i drugih poslova koje Park u okviru redovnog održavanja tokom sezone uradi na ovoj lokaciji gospodin Fatih sam daje vlastiti doprinos, a ljubav prema cvijeću i zelenilu rezultirala je i njegovim ružičnjakom od 200 ruža i isto toliko perena.

Da bi spriječio uništavanje travnjak i cvijećnjaka, koji nesebično dijeli i sa drugim komšijama, postojeći niz žive ograde produžio je za dodatnih stotinu metara. Šarenilo pravog malog cvijećnjaka prelijepo ambijentalno ukomponovanog u hladu odraslih stabala, uz brižno održavani travnjak uskoro će novim bojama upotpuniti mladi cvjetovi hadžibega. 

Gospodin Fatih im posvećuje svaki svoj slobodan trenutak, a obezbijedio je i potreban alat da između košnji travnjaka koje rade radnici preduzeća Park zaduženi za područje Novog Sarajeva, dodatno pokosi travu. 

Čak blizu 2.000 kvadrata pokosi sam, a njegovih blizu osamdeset ljeta nisu prepreka za to. Sa ekipom Parka iz Novog Sarajeva uz čije odobrenje i savjet je i zasadio svaku biljku i koje uvijek rado dočeka ili proprati kada kroz njegovu ulicu dok idu da urede i lokacije u blizini, postao je pravi prijatelj, sve ih poznaje, navodi KJKP Park. 

Ljubav prema uređenom i lijepom zelenilu ih povezuje i tokom rasprava hoće li kiša uništiti ocvale ruže, kad će sunce "donijeti" boju cvjetnim loptama hadžibega, miriše li lipa u blizini intenzivnije tokom sušne ili kišne sezone. Zna se progovoriti i o sportskim rezultatima, ali i kritikivati komšiluk koji na travu i uz parkovske korpe ostavlja smeće iz stana.

Penzinerske, ali i dane karantena tokom pandemije gospodin Fatih proveo je u vrtu pored svoje zgrade ili posmatrajući s prozora ljepote zajedničkog vlastitog i rada radnika Parka. Dani poslije korone nastavljeni su u sličnom nizu, na pragu novog ljeta.

Na ljepotama zelenila u ulici Behdžeta Mutevelića, ali i komšijskog i društveno odgovornog pristupa našeg sugrađanina Fatiha većina može učiti, pa i slijediti primjer. 

Iskustva dugogodišnjih radnika Parka govore da veliki broj naselja ima makar po jednog stanara sličnog gospodinu Fatihu koji zna prave vrijednosti zajednički uređenog i očuvanog okoliša i dvorišta ispred svoje zgrade. Što nas više bude takvi lijepih zajedničkih rezultata rada na očuvanju okoliša bit će sve više.

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.