15.6.2020. 20:26
0
Vlada KS i Poreska uprava FBiH: Traženje modela za izmirenje dugovanja GRAS-a
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i sekretar Ministarstva finansija KS Zejna Avdić održali su danas sastanak sa direktorom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerifom Isovićem o modalitetima isplaćivanja poreskog duga KJKP “GRAS”.

Direktor Isović je upoznao prisutne da, prema podacima Poreske uprave FBiH, stvarna dugovanja “GRAS”-a iznose oko 92 miliona KM, po osnovu glavnice, i 39 miliona kamata. Danas se razgovaralo o modelima kako riješiti pitanje ovog duga da bi “GRAS” mogao funkcionisati.

Dogovoreno je da resorno ministarstvo podnese inicijativu za održavanje operativnog sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, “Željeznicama FBiH” i rudnicima uglja koji su, pored “GRAS”-a, najveći dužnici u FBiH, kako bi se pokušalo doći do optimalnog modela za rješavanja najvećih poreskih dugovanja državnih firmi.

Kako je naglašeno, još 2017. godine je pripremljen zakon o djelimičnom oprostu duga na federalnom nivou koji bi trebao ponuditi moguće odgovore na ova pitanja.

Razgovaralo se danas i o penzionerima “GRAS”-a koji su penzionisani po nepovoljnim uslovima, zbog čega je ministar Kalem najavio da je potrebno kroz paket rješenja problema u “GRAS”-u potrebno raditi na doplati neizmirenih obaveza, kako bi ovi radnici dobili svoje stvarne zarađene penzije.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.