17.6.2020. 18:18
1
Čović i Izetbegović: Pobjednici su i građani i glasači
Nakon potpisivanja sporazuma o Mostaru kojim će biit omogućeno održavanje izbora nakon 12 godina, medijima su se obratili predsjednici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Pobjednici su građani i glasači u Mostaru", rekao je Izetbegović.

On je kazao da se radi o dogovoru da se pokuša ponovo izbalansirati etnički i građanski princip, da se uklone sve vrste diskriminacije.

Prihvaćeni model pratit će proporcionalno broj glasača po izbornim jedinicama. Prema njegovim riječima, bitan je dogovor o Statutu, kojim će se osigurati da se Mostarom rukovodi, odnosno vlada zajedno.

Dodao je i kako će Srbi u Mostaru dobiti kvalitetnu poziciju i da će biti "jezičak na vagi".

Govoreći o drugom potpisanom sporazumu danas u Mostaru, koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta, Izetbegović je rekao da su ostavili prostor da riješe, odnosno da se ispoštuju presude Ustavnog suda po apelaciji Ljubića i Komšića, odnosno presude Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama "Sejdić-Finci" i "Pilav", kao i da se pojača integritet i transparentnost izbornog procesa.

Čović je kazao da već iduće sedmice SDA i HDZ podnose Prijedlog izmjena Zakona za izborima u Mostaru kako bi se održali izbori održali zajedno s lokalnim izborima.

Istakao je kako ih drugi sporazum obavezuje da u roku od tri mjeseca započnu pregovore o Izbornom zakonu BiH i u roku od šest mjeseci postignu dogovor u vezi toga, te da do kraja naredne godine bude usvojen u parlamentarnoj proceduri.

"Definiran je novi Statut koji će biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Sada je sigurno da će u Mostaru biti izbori kada budu organizirani lokalni izbori", poručio je Čović.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.