18.6.2020. 13:13
0
Novalić i Bukvarević sa predstavnicima boraca: Nastaviti sa procedurom usvajanja zakona
Federalni premijer Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarali su danas sa predstavnicima koordinacije boračkih organizacija. Premijer Novalić kazao je da su borci i penzioneri bili stabilizirajući faktor u našem društvu za vrijeme pandemije koronavirusa.

"Razlog zašto smo danas tu jeste da kažemo da se vraćamo uobičajenom komuniciranju, vraćamo se rješavanju problema boračke populacije i to je svojevrstan znak da se društvo vraća u normalan poredak. Nismo slučajno izabrali ovaj sastanak s ovom populacijiom, a sutra imamo i sa penzionerima, a primijetili smo da su oni stabilizator ovog društva. Oni su u osjetljivim vremenima doprinosili stabilnosti i jako cijenimo da su oni bili najstabilniji a najranjiviji su. Sad se vraćamo rješavanju zaostalih problema koje imamo", naglasio je Novalić

Ministar Bukvarević ovom prilikom istakao je da je Vlada FBiH imala obavezu prema ovoj populaciji i da je ispunila i u vrijeme pandemije.  

"Nastavit ćemo to da radimo i ubuduće. Opredijeljeni smo da su ovo za nas najznačajnije kategorije građana i da njihove naknade budu na vrijeme i prioritet. Prije svega želimo da se završi zakonska procedura u Domu naroda, a kad je riječ o zakonu o povoljnijem penzionisanju, zakon o boračkim udruženjima. Otvorili smo i razgovor o rješavanju statusnih pitanja kroz izmjene i dopune Zakona o osnovnim pravima branilaca, Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kao i najvećih dobitnika priznanja. Poštujemo ovu kategoriju kao zaslužnu i u budžetu će se voditi računa da se osiguraju dovoljna sredstva", pojasnio je Bukvarević.

Dragan Radić ispred Koordinacije HVO-a kazao je da je na sastanku iskazana zahvalnost braniteljskoj populaciji.

"Osjetili su kad treba pomoći ovoj populaciji, a u kontekstu zakona koji su u proceduri. Vidjeli smo da smo u prvom isplatnom razredu kao i penzioneri", rekao je Radić.

Predsjednik Saveza šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj ovom prilikom kazao je da je razgovarano o zakonima koji su već spomenuti.

"Radi se na popravljanju statusa svih boračkih kategorija. Zahvaljujem se Vladi FBiH što je nas prepoznala kao partnere. U septembru mjesecu donijet će se odluka o novom koeficijentu, a namjera je da svi zakoni prođu parlamente i da svi borci imaju zagarantovana prava dok su živi", naglasio je Škrijelj.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.