23.6.2020. 11:15
0
Čolpa: Tužilaštvo treba utvrditi ko je kriv za česte poplave
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa izjavio je danas da nadležno tužilaštvo treba otvoriti istragu povodom čestih poplava i izlivanja iz svojih korita kako velikih i manjih rijeka, tako i potoka i naizgled bezazlenih vodotoka.

"Neophodno je ispitati da li postoji nečija odgovornost za eventualna kršenja zakona, odnosno da li ima odgovornih što nije puno više urađeno na prevenciji od poplava. Zakonom je definisana i obaveza plaćanja vodnih naknada koje se u najvećem procentu uplaćuju nadležnoj agenciji i kantonima. Neću reći da je neko kriv, ali je potrebno utvrditi da li se trebalo i moglo više uložiti u prevenciju od poplava, ako jeste, onda trebamo znati ko su krivci. Posljedice su ogromne. Šteta mnogostruko više košta od prevencije. Poplave su proteklih godina odnijele ljudske živote, ostavile hiljade ljudi bez domova, nanijele veliku materijalnu štetu poslovnim zonama, a najviše su poplavljena područja poljoprivrednog zemljišta", poručio je Čolpa. 

Dodao je da će Klub Građanskog saveza na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnijeti incijativu da Vlada FBiH hitno uputi na razmatranje i usvajanje Akcioni plan čišćenja prirodnih vodotoka u FBiH.

"Novca za prevenciju ima dovoljno. Usvajanje i realizacija ovog dokumenta sačuvati će najvažnije za sve nas, a to su ljudski životi i imovina ljudi", naveo je Nihad Čolpa.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.