24.6.2020. 9:43
0
Historijski trenutak za zaštitu rijeka u BiH: Parlament FBiH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana
Historijski trenutak za zaštitu rijeka i okoliša u BiH: Predstavnički dom Federacije BiH izglasao je zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane.

Glavna uloga u ovoj priči ne pripada vlastima. Zabrana se nikad ne bi desila da širom Bosne i Hercegovine - od Une do Bune, Doljanke, Neretvice, od Vrbasa do Željeznice i Kruščice, od Sane do Bjelave, Rzava i Kaljine - čuvari rijeka nisu svojim tijelima štitili rijeke, izloženi batinašima, policiji, prijetnjama, nevremenu. Oni i samo oni su istinski spasioci naših rijeka.

Federalnoj Vladi je dat rok od tri mjeseca da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona da bi se zabrana sprovela u praksi. Iskustvo iz 2017. godine nas uči da s velikom dozom opreza pristupimo ovom potezu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH. Na tada održanoj tematskoj sjednici o zraku Parlament FBiH je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma odlučno zatražio poduzimanje niza konkretnih poteza. Do dana današnjeg Ministarstvo ništa od toga nije uradilo, a zrak u gradovima Federacije je iz godine u godinu sve zagađeniji.

"Oprez nalaže i to što je ovo izborna godina. Stranke, opozicione i vladajuće, listom su u strahu za svoje pozicije u opštinama koje su se pobunile zbog nasilja nad rijekama, svjesni da su i mnogi njihovi vijećnici i drugi zvaničnici igrali ulogu u uništavanju ovog najdragocjenijeg prirodnog blaga. Da se ovaj potez ne bi pokazao tek predizbornim
manevrom, naša borba se nastavlja - na svim frontovima. Rijeke ćemo čuvati kao i do sada, a istovremeno pratiti svaki korak nadležnih ministarstava, Vlade i Parlamenta. Tri mjeseca ističu 23. septembra.

Borba za rijeke se mora nastaviti i u Republici Sprskoj gdje imamo tek neke naznake da se opštinske vlasti počinju distancirati od energetskih projekata. U svemu ovome ulogu igra i Evropska komisija kao i Energetska zajednica - tražićemo i od njih da preuzmu odgovornost za to što su svojim ciljevima energetske tranzicije te marginalizacijom zaštite okoliša u pregovorima s BiH, namjerno ili ne, doprinijeli stvaranju okvira za uništavanje rijeka, što su naši politički i biznis-klanovi zdušno prigrlili", saopćeno je iz Eko akcije.

Napominju i da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.