30.6.2020. 14:24
0
U USK-u trenutno boravi oko sedam hiljada migranata
Policija Unsko-sanskog kantona (USK) samo je u ovoj godini legitimisala 15.500 ilegalnih migranata, dok ih prema sadašnjim procjenama oko 7.000 trenutno boravi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 3.000 osoba trenutno koristi usluge ovdašnjih prihvatnih kampova, dok je prema našim saznanjima s terena još oko 4.000 migranata na ulicama, u napuštenim objektima, ili u tranzitu kroz kanton. Svakodnevno na područje USK pristiže oko 100 ilegalnih migranata, tako da sada imamo prilično problematičnu situaciju i na ulazima u Bosanskoj Krupi, odnosno Ključu - izjavio je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić.

Službenici iz Policijske stanice u Bihaću danas su bili primorani na intervenciju u neposrednoj blizini Prihvatnog centra "Borići", s obzirom da je pedesetak migranata tu samoinicijativno formiralo šatorsko naselje.

-Tridesetak lica je odmah izmješteno u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, dok je pet porodica s djecom ipak smješteno u centar 'Borići'. Ilegalno šatorsko naselje je odmah rasformirano, a sve je prošlo bez incidenata ili problematičnog ponašanja - dodao je Šiljdedić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je kako je sigurnosna situacija još pod kontrolom, ali i da je zatražena pomoć, odnosno koordinacija aktivnosti sa Ministarstvom sigurnosti BiH i ostalim policijskim agencijama.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.