1.7.2020. 16:16
0
Košarac o Turković: Ošamarila je ljude oko Une
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je na današnjoj konferenciji za medije da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković "ošamarila" ljude koji žive na obali Une zbog povlačenja odluke o formiranju ekspertnog tima za formiranje odgovora naše države za problem Trgovske gore sa sjednice Vijeća ministara BiH.

Konferencija za medije uslijedila je nakon videokonferencije sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Na objašnjenje Turković da bi imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru dupliciralo već postojeću strukturu za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja, Košarac kaže da ga to zabrinjava, jer bi se formiranjem novog tijela to staro rasformiralo.

"Ovo je šamar ljudima blizu rijeke Une. U februaru smo od ministrice Turković dobili podršku da radimo na ovome. Zvanični stav institucija u BiH je da ne postoje nikakva neslaganja u vezi sa Trgovskom gorom. I Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje kreira vanjsku politiku, je donijelo odluku da predano radimo na ovom pitanju. Da li na njemu radi ministrica Turković Nedopustivo je da se ne poštuju odluke Predjsedništva BiH", poručio Košarac.

Pojasnio je da će tim zaista imati 22 člana i da će kroz analizu tog lokaliteta sigurno trebati neke druge analize kako bi se BiH suprostavila hrvatskoj strani.

"To neće biti lagan posao i zato želimo da u pravo vrijeme definišemo sve kroz naše institucije. Kada su u pitanju finansije, to nisu milionska sredstva i radit ćemo u sklopu radnog vremena. Hrvatska ulaže milione eura, a nama je problem 200-300 hiljada KM?", poručio je Košarac.

Ističe da bh. strana ne smije zakasniti s procedurama.

"Mi ne smijemo zakasniti s procedurama ako želimo da Hrvatsku onemogućimo u njenom planu. Nadam se da ćemo na sjednici Vijeća ministara usvojiti odluku o imenovanju ekspertnog i pravnog tima", zaključio je Košarac.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.