4.7.2020. 16:45
0
Ide li BiH u NATO: Dodik kaže da nema članstva, Džaferović i Komšić tvrde suprotno
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da ne postoji odluka o članstvu BiH u NATO, niti će je biti, te da "u Republici Srpskoj o tome odlučuju".

 

Na pitanje Srne da komentira izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da se ruski ambasador u BiH Petar Ivancov miješa u unutrašnje stvari BiH i da "ne poštuje odluke njenih institucija" kada je u pitanju da li BiH treba ući u NATO, Dodik je rekao da nema odluke o članstvu u NATO-u i nema šanse da se BiH pridruži tom savezu niti će to biti, a Ivancov i Ruska Federacija nisu za to krivi.


 

Istakao je da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti da brane interese BiH, jer ono što govore nije u interesu RS-a.

"Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju u drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaštitnici interesa BiH, u koju se kunu, ne bi žrtvovali svog ministra zarad ambasadora Pakistana i ne bi pažljivije gledali šta kaže Vijeće za implementaciju mira, izmišljeno tijelo, nego što je parlament BiH izabran na izborima", izjavio je Dodik.

Na ove poruke reagirala su druga dva člana Predsjedništva BiH. Tako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao poruke Dodika ali i izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da "integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost"

"Upravo je suprotno. Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju", istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

"Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije", kazao je Džaferović.


I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić
 danas je reagirao na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da BiH nema odluku o članstvu u NATO-u.

Komšić je podsjetio kako BiH nije imala brojne odluke koje sada ima, te istaknuo kako će imati i odluku o članstvu u NATO-u.

"Nismo imali ni odluku o MAP-u prije 10 godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke", poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.